Älskling, i kväll blir det tacopizza

Bli först med att rösta!

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

Tacopizza: enkelt, lite att pyssla med och underbara dofter. Godaste fredagsmaten enligt många och skapar riktig fredagsmys.

Foto: Björn Lindahl
Tacopizza – populär fredagsmat.

Tacopizza

Portioner: 4 personer Tid: 2 timmar

Pizzadeg:

  • 25 g jäst

  • 2,5 dl ljummet vatten (inte varmare än 37 grader)

  • 0,5 tsk salt

  • 2 msk olivolja

  • Cirka 7 dl vetemjöl

Tomatsås:

  • 3 dl passerade tomater

  • 1 tsk oregano

  • 1 tsk basilika

  • 0,5 tsk mejram

  • 0,5 tsk salt

  • 1–2 klyftor vitlök

Topping:

  • 400 g kött- eller blandfärs 3 msk rapsolja

  • 1 påse tacokrydda

  • 2 dl vatten

  • 1–2 spetspaprikor

  • 1 rödlök

  • Cirka 3 dl riven ost, gärna lagrad cheddar

Gör så här:

  1. Börja med degen. Smula sönder jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt och olja och mjölet lite i sänder. Knåda till en fast och smidig deg som släpper kanterna i bunken. Det går såklart också bra att använda en assistent eller bakmaskin. Låt degen jäsa under bakduk cirka 35–40 minuter.

  2. Tomatsåsen: Blanda passerade tomater med oregano, basilika, mejram och salt. Pressa i vitlöken och blanda väl. Ställ tomatsåsen svalt i 25–30 minuter och blanda om igen.

  3. Bryn kött- eller blandfärsen i olja i en stor stekpanna. När färsen har fått färg runt om, strö över tacokryddan och blanda runt.

  4. Tillsätt vatten och låt färsen puttra i cirka 12–15 minuter på mellanvärme, tills det mesta av vattnet har försvunnit. Låt färsen svalna något.

  5. Sätt ugnen på 220 grader. Ansa och skiva spetpaprikorna i tunna ringar. Skala och skiva rödlöken och skär den till tunna skivor. Ta isär ringarna.

  6. När degen har jäst färdigt, knåda ut den i en långpanna smord med lite rapsolja. Bred på tomatsås och fördela färsen jämnt över hela pizzabottnen. Lägg på spetspaprikan och rödlöken och toppa slutligen med riven ost.

  7. Ställ in plåten i ugnen och grädda i cirka 20 minuter, tills osten har fått fin färg. Servera gärna grönsallad till.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Pizza