Jill Johnsons sötpotatis med chili och spenat

Foto: Ulrika Ekblom
Jills sötpotatis med chili och spenat går lätt att variera.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

– En vegetarisk favoriträtt som jag lagar minst tre gånger i månaden. På hemmaplan varierar jag mig ibland genom att byta ut fetaost mot riven västerbottensost. Det här är bara sååå gott, säger Jill Johnson. Recept ur kokboken Jill och Marias taverna.

Jill Johnsons sötpotatis med chili och spenat

Antal: 4 portioner Tid: 40 minuter

Ingredienser:

  • 3-4 sötpotatisar, cirka 800 g

  • 1–2 chilifrukter, eller efter smak

  • cirka 1,5 dl mandel, grovhackad

  • 3–4 vitlöksklyftor, grovhackade

  • olivolja (mycket)

  • 1–2 msk honung

  • 100 g färsk spenat

  • 150 g feta, alt. riven västerbottensost

  • balsamvinäger

  • flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala sötpotatisen och skär den i kuber. Häll ut bitarna på en stor smord plåt i ett lager.

  2. Kärna ur och skiva chilin (reglera mängden efter hur starkt du gillar). Strö chili över sötpotatisen tillsammans med mandel och vitlök. Slå över generöst med olivolja, salta och peppra och blanda runt. Ringla till sist över honungen.

  3. Kör in alltsammans i ugnen i 200° i 20–25 minuter tills potatisen mjuknat men fortfarande har lite tuggmotstånd.

  4. Ta ut formen, blanda ner spenaten och strö på smulad feta. Ställ tillbaka formen i ugnen i 2–3 minuter tills spenaten mjuknar något.

  5. Ringla över balsamvinäger och servera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept