Kändisarna i Sveriges mästerkock VIP

Godare tar tempen på kändisarna som tävlar

Kändisarna som tävlar i Sveriges mästerkock VIP
Kändisarna som tävlar i Sveriges mästerkock VIP

Nu är det dags för kändisar att göra upp bakom spisplattorna i ”Sveriges mästerkock VIP”.

Godare har tagit tempen på några av kändisarna inför tävlingen.

– Eric Gadd är ju nörd på en nivå som inte existerar – han lever för mat, säger artisten John Lundvik om konkurrensen.

Under hösten kommer en specialsäsong av ”Sveriges mästerkock” att sändas – denna gång med kändisar som tar plats i mästerkockköket.

Domarna i juryn är som vanligt Mischa Billing och Markus Aujalay, men de får i denna säsong sällskap av Leif Mannerström som gör tillfällig comeback.

– Det var en rolig upplevelse att få lära känna dessa härliga personligheter i ett helt nytt sammanhang. De var inte lika nervösa som amatörkockarna men däremot fanns det mycket tävlingsanda i luften, säger Leif Mannerström i ett pressmeddelande.

Tillsammans med Mischa Billing och Markus Aujalay gör Leif Mannerström tillfällig comeback i Sveriges mästerkock VIP 2021.
Tillsammans med Mischa Billing och Markus Aujalay gör Leif Mannerström tillfällig comeback i Sveriges mästerkock VIP 2021.

Totalt är det åtta kändisar som kommer att göra upp om att vinna matlagningstävlingen och priset – det är en summa på 100 000 svenska kronor som skänks till valfri välgörenhetsorganisation.

Inför starten av tävlingen som är den 29 augusti har godare tagit tempen på några av de tävlande kändisarna.

Kändisar i ”Sveriges mästerkock VIP”:

Claudia Galli Concha

Claudia Galli Concha
Claudia Galli Concha

Claudia är producent och skådespelare bland annat känd från 90-tals programmet ”Skilda världar”, som Lina i “Svensson Svensson” och humorprogrammet ”Parlamentet”.

I 2010-års uppsättning av ”Let’s Dance” kom Claudia på andra plats tillsammans med danspartnern Tobias Wallin.

Men nu ska hon göra upp om vilken kändis som är mest hemma i ett kök! 

  • Vad är din matspecialitet?

– Just nu är jag väldigt inne på plåtmat och experimenterar med det. Så otroligt gott och enkelt.

  • Vad är din styrka i köket?

– Jag är bra på att kombinera smaker så att det blir sådär orimligt gott, tycker jag, haha. Det är inte svårt men man behöver tänka fritt och testa.

  • Svaghet i köket?

– Ibland har jag inte tålamod och det behövs när man ska testa avancerade saker.

  • Vem tror du kommer vara tuffaste motståndaren?

– Alla som är vana att tillaga kött och fågel, det är nämligen inte jag eftersom jag inte äter det. Men jag är bra på fisk och grönt, så jag hoppas det blir mest sånt.

John Lundvik

John Lundvik
John Lundvik

Låtskrivaren och artisten kunde vi se i tv-rutan 2019 när han vann ”Melodifestivalen” med låten “Is it to late for love” och landade på en femte plats i ”Eurovision song contest”.

Nu är det dags för artisten att ställa sig bakom spisen och komponera rätter som ska imponera på en ny typ av jury.

– Tidigare när jag tävlat i både ”Melodifestivalen” och ”Let’s Dance” så har jag gått in för att vinna guld, men det här känns mer som en rolig utmaning. Jag är ett stort fan av det här programmet och har drömt om att få vara med, säger John Lundvik till Godare.

  • Matspecialitet?

– Jag vet inte om jag haft nån, men jag har alltid haft ett stort intresse för matlagning. Jag älskar att laga mat och göra mig till när vi har gäster, kött och fisk är de vanligaste ingredienserna jag jobbar med. 

  • Svaghet i köket?

– Haha, jag måste tänka på mina styrkor först – men tid är en utmaning. Här har man ju en viss tid på sig att leverera en rätt felfritt, det kommer bli svettigt.

  • Styrka i köket?

– Jag hade ett nyårslöfte om att våga säga ja till mer saker, som det här. Så att våga helt enkelt. 

  • Tuffaste motståndet i tävlingen?

– Kalle Moraeus är ju både folkkär som matkunnig och som artist. Anders Öfvergård har ju drivit krog i 100 år. Och Eric Gadd är ju nörd på en nivå som inte existerar – han lever för mat.

Eric Gadd

Artisten Eric Gadd har tidigare tagit hem priser, men inte för mat utan för sin musik. Eric har vunnit Grammisar hela tre gånger i kategorin årets artist. 

Gemensamt med John Lundvik är att Gadd också tävlat i ”Melodifestivalen” och han har, liksom Maja Ivarsson, varit med i ”Så mycket bättre” år 2018.

I en intervju med dryckessajten Folk o Folk berättar han om sitt stora intresse för matlagning:

– Det är lika stor tillfredsställelse att lyckas med en bra rätt som att skriva en bra låt.

Kinesiskt är återkommande, gärna från regioner som Sichuan och Hunan som är svårt att få tag i på krogen.

Eric Gadd
Eric Gadd

Maja Ivarsson

Artisten är framförallt känd som sångare från bandet The sounds, med låtar som “Living in america” och “No one sleeps when I’m awake”. 

År 2012 medverkade hon i musikprogrammet ”Så mycket bättre” tillsammans med artisterna Darin, Miss Li, Pugh Rogerfeldt, Olle Ljungström, Sylvia Vrethammar och Magnus Uggla. 

Nu tar hon ett steg från mikrofonen och greppar istället stekspaden:

– Jag har alltid gillat att kasta mig in i saker som jag inte vet om jag klarar av. Och Mästerkocken VIP är precis en sådan utmaning. Jag tror många tänker att jag äter fem fimpar till lunch men nu ska de få se, säger Maja Ivarsson i ett pressmeddelande

Maja Ivarsson
Maja Ivarsson

Anders Öfvergård

Ett välkänt ansikte från tv-rutan, Anders har programlett bland annat ”Arga snickaren”, ”Expedition Robinson” och ”Anders knackar på”.

Anders Öfvergård öppnade även restaurangen Angry Diner som blev ett program på kanal 5 under namnet ”Arga restaurangen”.

Men efter programmet såldes restaurangen och Anders är nu tillbaka framför skärbrädan – men denna gång som tävlande och inte programledare.

Anders Öfvergård
Anders Öfvergård

Kaliffa

Artisten Kaliffa Karlsson är medlem i bandet Hoffmaestro, men gör även musik på egen hand. 2017 kom Kaliffa med låten ”Helt seriöst” som är hans mest spelade låt.

Artisten har också gästat mat- och pratprogrammet ”Benjamin’s” med Benjamin Ingrosso – vi får se om Benjamin skickat med Kaliffa några välbehövliga matlagningsknep.

Kaliffa Karlsson
Kaliffa Karlsson

Josefine Öqvist

Josefine är fotbollsspelare och har spelat i spelat i landslaget mellan åren 2002 - 2013, men karriären började i Storvreta IK. Hon har även tävlat i programmet ”Mästarnas mästare” år 2020 och ska nu göra upp om ett nytt mästerskap – i matlagning!

Josefine Öqvist
Josefine Öqvist

Kalle Moraeus

Här har vi ännu en tävlande som är ett känt ansikte från tv-rutan, Kalle Moraeus har lett program som ”Moraeus med mera”, ”Så ska det låta” och var julvärd år 2011. Riksspelmannen har även kommit med härliga grilltips som finns att hitta här på Godare.

Nu är det alltså upp till bevis för Kalle Moraeus att se om han är ett så pass hårt motstånd som John Lundvik tror.

Kalle Moraeus
Kalle Moraeus
Publisert:

LÄS VIDARE