Chokladproffsens bästa kladdkakor

MAT & DRYCK

Tre kakor för dig som vill lyxa till det lite extra

De är experter på choklad. Här tipsar Årets konditor-finalisterna Jessica Ragnarsson och Anicka Larsson om tre lyxiga kladdkakor.

Foto: Full fart i chokladfabriken.Anicka Larsson doppar 5 000 praliner om dagen när tillverkningen är igång. "Det är hårt slit, men choklad är ju vår passion", säger Anicka.

Det är som att kliva in i en chokladask. Doften av choklad sätter sig i kläderna. Vi är på besök i butiken Handgjort i Fruängen i södra Stockholm där konditorerna Anicka Larsson och Jessica Ragnarsson skapar exklusiva praliner och bakverk.

Jessica Ragnarsson lyckades bäst av de två i tävlingen Årets konditor. Hon kom på bronsplats.

– Jag lyckades nog för att jag satsade på något annorlunda. Temat var sagobröllop och jag valde chokladsmaker och svarta dekorationer. Alla andra körde på vitt.

Intensiv chokladsmak

Just i dag bakar de kladdkakor.

Varför gillar vi kladdkakor så mycket?

– De är enkla och snabba att göra. De passar det stressade liv många lever. Dessutom har de en intensiv chokladsmak, säger Anicka Larsson.

– Ja, kladdkaka är en av mina favoriter, säger Jessica Ragnarsson.

– Särskilt när någon annan gör den, säger hon och skrattar.

Prova deras tre kladdkakorna och se vilken som blir din favorit!

Kladdkaka med mint

Ger 10-12 bitar

Tar 45 minuter + 1 dag i kylen

Du behöver:

2 ägg

1 1/4 dl strösocker

100 g smör

100 g choklad (60 %)

1 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

5–10 droppar pepparmintsolja (finns på Apoteket)

Gör så här:

1. Vispa ägg och socker luftigt. Smält chokladen till 45 grader. Tillsätt smöret i chokladen och låt det smälta ner.

2. Vänd ner de torra ingredienserna i äggvispet och blanda. Tillsätt choklad- och smörblandningen och blanda väl. Droppa till sist i pepparmintsoljan.

3. Fyll upp i en form med avtagbar kant och baka i ugnen på 220 grader i cirka 10 minuter. Låt kakan kallna helt i kyl till nästa dag. (Den här kakan kan verka lös när man tar ut den ur ugnen. Men det är bara för att smöret och chokladen inte har stelnat.)

Tips: Servera gärna med några små maränger i mitten.

Choklad & apelsin-cheesecake

Ger 10-12 bitar

Tar 45 minuter + 1 dag i kylen

Du behöver:

BOTTEN:

200 g digestivekex (ett halvt paket)

125 g smält smör

FYLLNING:

125 g smält mörk choklad (70 %)

2,5 dl lätt vispad grädde

3 dl kesella 10%

3/4 dl socker

Rasp och lite juice från 1 apelsin

DEKORATION:

Apelsinskivor

Gör så här:

1. Mixa kexen till smulor och blanda i smöret. Blanda väl.

2. Tryck ut smeten i en form med avtagbar kant (20 cm i diameter). Baka i ugn på 200 grader i cirka 8 minuter och låt svalna.

3. Blanda kesella, socker, apelsinrasp och pressa i lite av apelsinjuicen. Vispa grädden och smält chokladen. Blanda kesellablandningen med chokladen och vänd ner grädden.

4. Fyll upp i formen med digestivebotten och ställ i kyl till nästa dag.

5. Lossa ringen och pudra kakan med kakao och dekorera med färska apelsinskivor.

Hallon- & chilikladdkaka

Ger 10-12 bitar

Tar 45 minuter + 1 dag i kylen

Du behöver:

HASSELNÖTSBOTTEN:

350 g rostade hasselnötter, grovhackade

2,5 dl råsocker

120 g smör

0,4 dl vetemjöl

HALLON- & CHILITRYFFEL:

180 g mörk choklad, finhackad

180 g mjölkchoklad, finhackad

120 g hallon, frysta

2 röda chili, finhackad

1,9 dl grädde

150 g smör

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till hasselnötsbottnen och tryck ut i en form med löstagbar kant (cirka 20 cm i diameter).

2. Baka i ugn på 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna.

3. Koka upp grädde, hallon och smör och chili – häll koket över den finhackade chokladen. Mixa tryffeln slät och häll den varm över hasselnötsbotten.

4. Ställ i kyl till nästa dag. Dekorera med hallon och chokladflagor.

Maria André