Blomma upp med nypon

Nypon är en så kallad falsk frukt hos rosor.

Egentligen är det en blombotten fylld med små frön, men oavsett vad som är vad på nyponbusken så är de – när de mognat och blivit orangeröda framåt september, oktober – riktigt goda och rika på bland annat A- och C-vitamin. De senaste åren har flera forskarlag världen över valt att titta närmare på det här järn- och fiberrika lilla bäret som av många anses vara ett av våra allra mest hälsosamma svenska bär.

Vid Lunds universitet insåg forskare för två år sedan att man genom att äta nypon kan påverka både kolesterolvärde och blodtryck i hälsosam riktning. I försöken användes nyponmjöl, gjort på torkade och malda nypon, något som talar för att nypon behåller många av sina positiva effekter även då de torkas.

Alla nypon är inte goda att äta, men det finns inga giftiga nypon så det går utmärkt att smaka sig fram. Nyponpulver utan tillsatt socker finns i hälsokosthyllan även i många vanliga matbutiker. Perfekt att strö över filen eller ha i en smoothie! 

Superkrafter:

Lindrar ledvärk. I medicinska studier har man nyligen funnit visst stöd för att nypon kan lindra inflammationstillstånd i leder.

Hemligt vapen:

Skyddar hjärtat. Nypon är rika på hälsosamma antioxidanter av typen fenoler. De har i vissa undersökningar visat sig vara kopplade bland annat till minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Anfaller:

Farlig celldelning. Ämnen i nypon har i svenska studier visat sig kunna bromsa cancercellers delningshastighet. Ännu är det oklart varför, men förmodligen är det en kombination av C-vitamin och andra ämnen i bären.

Mia Sahl

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN