Pistagerulltårta med vit choklad

Foto: Frida Wismar
Rulltårta de luxe - vacker med med fräscha smaker.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Ni har 30 minuter på er och ni ska göra rulltårta utan elvisp – varsågoda, börja baka!
- Alltså, hur kul och hysterisk var inte den här utmaningen? Det passade mig perfekt, jag hade inte tid att tänka utan bara körde på, så all oro och prestationsångest jag lätt bygger upp hann inte infinna sig. Men nu gör vi en pistagerulltårta de luxe, så fräscha smaker och så vacker att titta på. Jag gillar att hålla just den här rulltårtan stilrent garnerad, säger Linn Utbult, vinnare i Hela Sverige bakar.

Pistagerulltårta med vit choklad

  • Antal: Cirka 15 bitar

  • Ugn: 210 grader varmluft

  • Tid: 1 timme

Ingredienser:

Botten:

  • 4–5 äggvitor (150 g)

  • 3⁄4 dl (65 g) strösocker

  • 2 småägg (ca 80g)

  • 3 äggulor (ca 60 g)

  • 1 3⁄4 dl (100 g) florsocker

  • 1 1⁄4dlg (80g) vetemjöl

  • 1 1⁄2 dl (100 g) mixade pistage­ nötter

Pistagekräm:

  • 1 dl (100 g) vispgrädde

  • 3⁄4 dl (50 g) grovt mixade pista­genötter

  • 40 g hackad vit choklad

  • rivet skal av en 1⁄2 citron 2–4 msk citronsaft

Smetanakräm:

  • 2 dl (200 g) smetana

  • 1 dl (50 g) florsocker

  • 1 tsk (5 g) vaniljpasta eller vaniljsocker

  • 1 1⁄4 dl (75 g) vispgrädde

  • rivet skal av 1 citron

  • citronsaft efter smak

Garnering:

  • Färska blommor eller bär

Gör så här - botten:

  1. Vispa äggvitor och strösocker till en styv maräng.

  2. Vispa ägg och äggulor fluffigt tillsammans med florsockret, vänd i marängen försiktigt.

  3. Sikta i vetemjöl och mixade pistagenötter, blanda försiktigt!

  4. Häll och bre ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda ca 6 minuter.

  5. Stjälp upp botten på ett sockrat bakplåtspapper, dra försiktigt av bakplåtspappret. Skulle pappret fastna så pensla med lite vatten och testa igen.

Gör så här - pistagekräm:

  • Koka upp grädden tillsammans med de mixade pistagenötterna i en kastrull. Slå grädden över den hackade vita chokladen och rör om tills den smällt helt. Tillsätt citronskal och -saft. Låt svalna i rumstemperatur.

Gör så här - smetanakräm:

  • Vispa smetana, florsocker och vaniljsocker lite lätt i en bunke. Tillsätt grädden lite i taget och vispa med elvisp tills det blir en fast och fin kräm. Blanda till sist ner citronskal och citronsaft. Smaka av med citronsaften, jag föredrar när den är på gränsen till för syrlig, det blir otroligt bra tillsammans med den söta pistagekrämen.

Gör så här - montering:

  1. Skär till kanterna på din botten så att du har en helt rak rektangel. Stryk på pistagekrämen och därefter smetanakrämen, spara lite smetanakräm till garnering.

  2. Rulla ihop tårtan och tänk på att du vill ha skarven ner. Rulla uppifrån och ner och dra ihop den med bakplåtspappret, på så sätt får du en tät fin tårta med tydlig rullning. Låt stå i kylskåp en stund innan den ska skäras.

  3. Spritsa smetanakräm på rulltårtan och dekorera med färska blommor eller bär. Glöm nu inte det härliga sockret på svartvinbärsblad, det ger en härlig färg och smaken förhöjer verkligen tårtan.

Recept ur boken Salt som socker (Bonnier fakta) av Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult. Frida Wismar (foto).