Annorlunda pizzan till helgens middag

MAT & DRYCK

Så gör du surdegspizza med getost, champinjoner och sparris

1 av 2

Här är en annorlunda pizza till helgens middag.

Gör surdegpizza bianco med bland annat getost, champinjoner och sparris.

– Surdegen ger en härlig syrlighet och konsistensen på pizzan blir helt annorlunda om ni frågar mig, säger dietisten och matbloggaren Alicia Hedlund.

Foto: Alicia Hedlund, som driver bloggen Alicias kokbok.

Välj bort den "vanliga” pizzan i helgen och gör en pizza bakad på surdeg. Dietisten Alicia Hedlund bakar gärna surdegsbröd så när hon ska göra pizza väljer hon gärna att göra degen på just surdeg.

– Surdegen ger en härlig syrlighet och konsistensen på pizzan blir helt annorlunda om ni frågar mig. Jag gillar det frasiga skalet och mjuka, lite sega inkråmet. Det ska allt vara lite tuggmotstånd i en pizza tycker jag, säger hon.

”Ringa över tryffelolja”

I det här receptet har hon valt att garnera pizzan med philadelphiaost, istället för tomatsås och toppat med sparris, champinjoner, getost, prosciutto och färska fikon.

– Jag lät inte alla ingredienserna gå med i ugnen eftersom jag gillar att prosciutton som den är och fikonen ville jag skulle behålla sin färska form. Avslutningsvis har jag toppat med rostade pinjenötter, färsk ruccola och ringlat över tryffelolja.

När passar det att göra den här pizzan?

– Pizza är en rolig bjudrätt om man har tiden göra sin egna variant. Den här pizzadegen kan man förbereda innan och sedan kan man ställa fram flera olika alternativ till topping och låta gästerna skapa sin egen pizza.

Vilka knep ha du?

– Jag bakar av min pizza på en varm baksten. Jag tror att det är hemligheten till en riktigt god pizza. Om man inte har en baksten kan man värma upp en plåt i ugnen och lägga pizzan därpå. Det blir inte riktigt samma sak som när man bakar av den på en baksten men nästintill, tipsar hon.

Se hela pizza-receptet här under

Så gör du surdegspizza

Surdegspizza

800 g vetemjöl

3 dl vatten

1 dl surdeg

Så gör du:

Blanda vatten, mjöl och surdeg i en bunke. Knåda med händerna i ungefär 10 minuter eller tills degen gått ihop ordentligt. Sätt plastfolie på bunken och ställ undan för att låta den jäsa 6-8 timmar.

På pizzan:

Philadelphiaost med vitlök

Sparris

Champinjoner

Getost

Färska fikon

Pinjenötter

Ruccola

Tryffelolja

Prosciutto

Flingsalt

Baka dina pizzor på 225 grader tills kanterna och toppingen fått önskat resultat.

Innan ugnen:

”I botten på pizzan har jag brett ut ett lager av philadelphiaost blandat med pressad vitlök. Ovanpå det la jag ett lager av smörfrästa champinjoner och sparris samt flingsalt. Sedan toppades det hela med en stor bit getost”.

Efter ugnen:

”Innan servering; lägg på ruccola, prosciutto, färska fikon och pinjenötter.

Avsluta med att ringa över tryffelolja”

Recept: Alicia Hedlund/Alicias kokbok

ARTIKELN HANDLAR OM

Pizza

Recept