Förätter som passar bra till champagne

Av: 

Sofia Börjesson

Mat & dryck

Varför vänta till tolvslaget med skumpan?

Funderar du på vilken förrätt du ska bjuda på på nyårsafton?

Servera champagne till ostron eller Toast Skagen så blir entrén en succé.

Så här gör du!

Nog är det trevligt att fira in tolvslaget med champagne – men varför vänta så länge innan du plockar fram den bubblande skumpan? Vi på Aftonbladet Mat & Vin tycker att du kan dra fram den redan till förrätten. Här är ett par förrätter som gör sig riktigt bra med den franska drycken.

Toast Skagen

Enligt Systembolagets rekommendationer passar skagenrörans smak och aromer mycket bra till champagne. Syran i vinet möter den feta röran, och smaken av smörstekt bröd går i harmoni med de brödiga tonerna i champagnen. Citronen gör också att vinet får en lite fruktigare framtoning. Bubblorna tar hand om löjrommens lite svåra umami-smak, som i ibland kan upplevas metallisk tillsammans med vin.

4 personer

4 skivor vitt formbröd

2 msk smör

400 g oskalade räkor

2 msk hackad dill plus några kvistar till garnering

50 g löjrom

1/2 citron

Majonnäsen:

2 äggulor

1 tsk vinäger

0,5 tsk osötad senap

1,5 dl olja

Salt

Cayennepeppar

Gör så här:
1. Kantskär brödskivorna, stek gyllene i smöret. Låt svalna.
2. Skala räkorna och hacka dem grovt (spara några till garnering). Lägg i en skål.
3. Hacka dillen och lägg i räkskålen.
4. Dags för majonnäsen: Rör ihop äggulorna, vinägern, senapen, en nypa salt och en knivsudd cayenne i en skål.
5. Vispa i oljan – först droppvis sedan i större skvättar. Smaka av med salt och kanske lite mer vinäger och/eller cayenne.
6. Börja med att blanda ner hälften av majonnäsen i skålen med räkorna och dillen. Ta mer om du tycker att det behövs men majon ska inte dominera röran.
7. Fördela räkröran på brödskivorna. Garnera med en klick löjrom, räka, dillvippa och tunn citronklyfta.

Ostron med scharlottenvinägrett

Många kanske tror att vitt vin är den bästa drycken här, men i själva verket blir syran och tanninerna i vinet mer tydliga tillsammans med ostron vilket kan förstöra smaken. Välj istället en torr champagne, en så kallad brut i Frankrike, som passar utmärkt till ostronen.

Räkna med 4-6 ostron per person som förrätt
Citron

Gör så här:

1. Öppna ostronen strax innan servering. Fixera dem på en bricka med krossad is.

2. Skär upp citronklyftor och lägg dem runt ostronen.

Klassisk scharlottenvinägrett
1 schalottenlök
1 dl rödvinsvinäger
1 msk rödvin

Gör så här:

1. Finhacka scharlottenlöken och lägg hacket i en skål.

2. Häll över rödvinsvinägern och rödvinet.

3. Låt stå en stund en servering.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Räkor – 9 enkla recept med den lilla rosa godingen

ÄMNEN I ARTIKELN

Mat & dryck

Räkor

MER OM GODARE

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Bakad fläsksida med gran och sommargrönt

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Fem klassiska sallader

Festa på rester – skinka, lax och kavring

Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis

Så får du tomaterna att smaka mer

Tre taco-fyllningar som överraskar dig

Kyckling på nya sätt – tre smaskiga recept

Vegansk smörgåstårta

Lättlagad lyx för två

17 munsbitar som matchar nubben

Sväng ihop en värmande soppa

Bjud på juliga tapas på långhelgens fester

Snabbt, enkelt – och jättegott!

”Största boven är att man inte planerat”

Kickstarta året med en detox

Så fixar du ett billigt storkok

8 mattrender att vänta under 2016

En läcker och festlig nyårsmeny

Så enkelt lagar du helstekt kyckling

Lyxiga grytan till helgens middag

45 min

4 knep: Så lyckas du med äggröran

Här handlar du julmaten billigt