"Japansk" lax med gurk- och sesamsallad

MAT & DRYCK

2 personer

Det här behöver du:

200 g lax, en fin lång bit av filén

2 dl japansk soja

0,5 dl honung

Saft från 1 citron

Filodeg:

Smält smör

Blandade örter, till exempel dill och koriander

Pepparrotsmix

Sesamsalladen:

Gurka

1 msk sesamolja

Saft och zest från 1 lime

0,5 dl rostade sesamfrön

1 paket frysta kronärtskockor, tinade

Svartpeppar

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 250 grader, gärna varmluft. Det skall vara så varmt som möjligt för att baka filodegen utan att laxen blir genomstekt.

2. Blanda sojan, honungen med citronsaften. Lägg i laxen och låt den marineras i 15 minuter.

3. Skär till 2–3 lika stora ark av filodegen. De ska passa till laxbiten.

4. Lägg ut ett ark och pensla med smör, lägg på örterna.

5. Lägg på ytterligare ett ark, pensla med smör och lägg på örter. Gör samma procedur igen.

6. Torka av laxen och lägg den på arket, bred pepparrotsmix på laxen. Salta och peppra. Rulla in laxen. Pensla med smör.

7. Sätt in i ugnen i cirka 4 minuter. Filodegen ska bli krispig! Sätt på grill om filodegen ser blek ut!

8. Skär gurkan med osthyvel på längden. Undvik kärnhuset, det är för vattnigt. Blanda med sesamolja, kronärtskockor, frön och limesaft. Peppra med svartpeppar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept