Nasi goreng – asiatiska pytt i pannan

4,3 (17 röster)

Nasi goreng – 70-talsklassikern vi älskar

Foto: Thinkstock
Nasi goreng – pytt på indonesiska.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Nasi goreng var något helt nytt när det kom till Sverige på 1970-talet. Smaken av soja och sweet chili tog oss med storm och rätten står sig fortfarande. Tofu, skinka eller räkor fungerar lika bra som kyckling, byt efter smak eller använda alla på en gång, det är ju ändå pytt i panna.

Nasi Goreng

Antal: 4 portioner Förberedelse: 20 min Tillagning: 15 min

Ingredienser

  • 4 portioner kokt ris, gärna basmatiris

  • 4 msk vegetabilisk olja

  • 1 gul lök

  • 0,5 tärning kycklingbuljong

  • 4 dl strimlad vitkål

  • 3 dl frysta ärtor

  • 500 g kycklingkött

  • 1 tsk het chilisås Sriracha

  • 1 tsk vanlig curry

  • 1 klyfta vitlök

  • 0,5 dl ketchap manis söt soja

  • 0,5 dl ljus soja

  • 2 tsk sesamolja

  • 2 dl vatten

  • 2–4 ägg

  • 4 msk sweet chilisås

  • Räkchips

Gör så här:

  1. Koka riset om det inte redan är kokt.

  2. Skala och hacka löken i grova bitar. riv eller hacka vitlöken och strimla kålen. Strimla kycklingköttet.

  3. Lös upp buljongtärningen i 2 dl hett vatten.

  4. Hetta upp 1 matsked olja och fräs curry och srirachasåsen

  5. Tillsätt lök och vitlök och fräs under omrörning cirka en halv minut. Har du en wok liggande så använd den, eller en stor stekpanna. Lägg över i en stor gryta varefter du har stekt, annars blir det ohanterligt.

  6. Fräs kål och ärtor någon minut. Lägg över i grytan.

  7. Fräs kyckling så den får färg och blir genomstekt. Lägg över i grytan.

  8. Fräs riset under omrörning och tillsätt buljongen och låt bli varmt. Lägg tillbaka allt som du har i grytan.

  9. Smaksätt: Vänd försiktigt ner ketchap manis, ljus soja och sweet chilisås. Smaka av och tillsätt mer sesamolja eller sriracha efter smak. Håll varmt.

  10. Stek äggen och salta och peppra dem efter smak.

  11. Lägg upp nasi goreng på tallrik och toppa med ett stekt ägg och några räkchips.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Lunch