Poké bowl med marinerad lax

4,6 (5 röster)
Foto: Nina Kindbro
Poké bowl med lax och mango

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Poké bowl – den fräscha rätten från Hawaii har snabbt blivit populär i Sverige. Snabbmarinera laxen och servera den med mango, picklad lök och srirachamajonnäs och du kan förvänta dig en explosion av smaker.

Poké bowl med marinerad lax

Antal: 4 portioner Tid: 20 minuter

Ingredienser:

  • 8 dl kokt sushiris eller jasminris

  • 400 g skinnfri laxfilé, gärna salmalax

Marinad:

  • 2 msk ljus japansk soja

  • 1 tsk sesamolja

  • 1 krm chiliflakes

Tillbehör:

  • 2 avokado

  • 2 dl sojabönor

  • 1 mango

  • 0,5 gurka

  • 4 dl edamamebönor

  • 150 g algsallad

  • 2 salladslökar

  • 1 tsk sesamfrön, svarta och vita

  • Picklad rödlök

Srirachamajonnäs

  • 1,5 dl majonnäs

  • 2-3 msk srirachasås

Så här gör du:

  1. Lägg algsalladen i blöt enligt instruktionen på förpackningen.

  2. Marinad: rör ihop soja, olja och chiliflakes i en skål som även rymmer laxen.

  3. Strimla eller skiva laxen och lägg den i marinaden.

  4. Skala, kärna ur och skär avokadon i tunna skivor. Skär gurkan i stavar.

  5. Skär mangon i kuber och skiva salladslöken.

  6. Srirachamajonnäs: Blanda majonnäs och srirachasås.

  7. Servering: Fördela riset i djupa tallrikar eller skålar. Lägg på sojabönor, gurka, mango och lax i grupper. Lägg på laxen och strö över sesamfrön.

  8. Lägg i algsallad och picklad rödlök Strö över skivad salladslök och sesamfrön.

  9. Servera srirachamajonnäsen till.

  10. Byt gärna ut mot sådant du har hemma eller gillar bättre, det är det som är charmen med poké bowl.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Lax recept

Lunch