Ingen sommar utan grill – men med gott samvete

Fem tips: Så grillar du klimatsmart

Det gäller att tänka på hur, och vad, man grillar i sommar.
Det gäller att tänka på hur, och vad, man grillar i sommar.

Att grilla eller att inte grilla det är frågan.

– Grilla med måtta, säger Eva Eiderström, chef för Bra Miljöval på Naturskyddsföreningen.

————————————————————————————————————————

  • Varje onsdag är det Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi, Aftonbladet, inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

————————————————————————————————————————

Eva Eiderströms bästa tips är att man ska vara noga med att följa alla råd i sommar, när det kommer till grillning. Undvik engångsgrillar och grilla framför allt mer grönsaker.

  • Kan man över huvud taget grilla med gott samvete?

– Alltså, det viktigaste är att folk känner att vad du än gör så spelar det roll, men det är också viktigt att känna att det inte är enskildheterna som stjälper planeten utan det är summan av enskildheterna.

  • Det kommer alltså inte att hjälpa att alla slutar grilla och fortsätter äta kött.

– Nej det är inte där den stora lösningen ligger. Gör alltid allting med måtta oavsett vad du gör. Att grilla ibland är bättre än ofta, att äta kött ibland är bättre än ofta, säger Eva Eiderström.

Så grillar du klimatsmart:

  1. Tänd grillen med miljömärkta tändpapper, tändkuber eller en eltändare. Tändvätska är inget bra alternativ eftersom den görs av fossila oljeprodukter. När tändvätskan förbränns bildas koldioxid som har en negativ effekt på klimatet.
  2. Se till att grillkolen är märkt med Bra Miljöval. Icke miljömärkt grillkol kommer ofta från ohållbar eller illegal skogsavverkning från länder med avskogningsproblem. Dessutom innehåller omärkt kol ibland skadliga ämnen som kreosot, svavel och tungmetaller. Miljövänlig grillkol tar hänsyn till djur och natur och kommer från kontrollerade avverkningar. Dessutom återinvesteras pengar från varje såld påse märkt med Bra Miljöval, till projekt som ska förbättra den biologiska mångfalden i naturen.
  3. Välj kol före gasolgrill. Gasol är en fossil petroliumprodukt som ger utsläpp av koldioxid som påverkar klimatet mer än grillkol när den förbränns.
  4. Skippa engångsgrillen. Inte bara att den innehåller paraffin, den är också gjord av aluminium. Det går åt mängder av energi och fossila utsläpp vid tillverkningen.
  5. Tänk på vad du ligger på grillen. Föredra mycket grönsaker och om du nu måste grilla kött, välj mindre bitar ekologiskt eller svenskt naturbeteskött.

Källa: naturskyddsföreningen.se

Publisert:

LÄS VIDARE