Kyckling med ugnsrostade rotsaker

Av: Jon Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Kyckling med ugnsrostade rotsaker.
Foto: iStockphoto
Kyckling med ugnsrostade rotsaker.

Kyckling med ugnsrostade rotsaker är en favorit både till vardag och fest.

I receptet finns klimatbetyg och tips hur du kan laga ett mer miljövänligt alternativ.

Kyckling med ugnsrostade rotsaker

Antal: 4 personer

Ingredienser:

  • 2 stora potatisar

  • 2 palsternackor

  • 2 morötter

  • 1 zucchini

  • 1 citron, ekologisk/obesprutad

  • 4 kycklingklubbor eller 8 ”trumpinnar”

  • 4 vitlöksklyftor, oskalade

  • 1 tsk rosmarin

  • 4 msk olivolja

  • 250 g körsbärstomater

  • salt

  • peppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.

  2. Skala potatisarna, palsternackorna och morötterna och skär i rätt stora bitar. Skölj och skär zucchinin i bitar. Tvätta citronen och skiva tunt. Lägg det skurna tillsammans med kycklingen, vitlöken och rosmarinen i en stor långpanna. Salta och peppra. Häll över olivoljan. Vänd runt allt några varv. Använd händerna, lite kladdigt men enklare. 

  3. Tvätta händerna noga. Rå kyckling är inte att leka med.

  4. Häll 1 dl vatten. Smack in i ugnen. 

  5. Skölj tomaterna, dela dem och lägg i formen efter 20 minuter. 

  6. Klubborna blir klara på cirka 30 minuter. Innertemperaturen ska vara minst 70 grader. Kolla noga med termometer eller stick en gaffel i knäleden på en tjock klubba. Saften som sipprar fram ska vara helt ofärgad.

  7. Mosa ut vitlöksklyftorna i stekskyn, rör om och servera sedan allt direkt ur långpannan.

Så blir kyckling med ugnsrostade rotsaker mer klimatsmart

  • Klimatavtryck per portion: 0,97 kg CO2e.

  • Betyg:

  • Du kan ersätta kycklingen med ett vegetariskt alternativ, exempelvis Quornfilé, Oumphbitar eller Like chicken-bitar. Hjälp upp smaken med ett gäng steklökar och en skvätt kyckling- eller svampfond.

  • Av ett annat hållbarhetskäl – köp gärna svensk kyckling. Svenska uppfödare använder betydligt mindre mängder antibiotika än uppfödare i många andra länder.

  • Skillnaden är inte enorm men ekologiska råvaror gör ofta ett mindre avtryck eftersom odlarna inte använder konstgödsel som oftast produceras med fossil energi. Dessutom är gifter inte tillåtna vilket är bra för den ekologiska mångfalden och lantbrukarnas arbetsmiljö.

  • Frilandsodlade körsbärstomater gör ett fem gånger så litet avtryck som växthusodlade (vanligast vintertid).

.

Källa: RISE Öppna listan 1.6, Unilevers CO2-klakylator.

.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK