Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Fiskpinnar!

I det här avsnittet av ”Vegansk husmanskost” från tv-kanalen Godare.se förvandlas den lite trista vardagsklassikern till något som faktiskt funkar på fest.

– Vissa tycker att fiskpinnar är världens tråkigaste mat, men när du tar dig tid att göra hela rätten själv, ja då blir det något helt annat. Den svenska motsvarigheten till fish and chips, säger Jävligt gott-bloggaren Gustav Johansson.

I klippet visar han också hur du lyckas med en enkel, billig och klimatsmart majonnäs.

”För många är fiskpinnar kanske själva förkroppsligandet av sunkig skolmat eller tråkiga halvfabrikat.

För mig som då inte ätit riktiga fiskpinnar på snart femton år är de däremot supernostalgiska. Och om man panerar dem själv och gör en egen hemmagjord dansk remouladsås så är det banne mig inget halvfabrikat utan snarare en fråga om ett riktigt hantverksjobb, om än kanske åt det lite feta hållet.

Men det här är inte träning, så det är okej!

Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis

Antal: 4 portioner

Ingredienser

  • 1 paket fast naturell tofu á 400 g

  • 4,5 dl vetemjöl

  • 2 dl havredryck

  • Juice från ½ citron

  • ½ dl färsk hackad dill 

  • 2 msk tångrom

  • 1 msk ljus sojasås

  • 3 dl ströbröd, gärna panko

  • Salt och peppar efter smak

  • Rikligt med rapsolja att steka i

Remouladsås

  • 2 dl växtbaserad majonnäs (se recepetet här)

  • ¼ dl hackad färsk dill

  • 1,5 msk hackad kapris

  • 1,5 tsk citronjuice

  • 3 msk bostongurka

  • 0,5 tsk gulcurry

  • Salt och vitpeppar efter smak

  • 1 krm socker

Klyftpotatis

  • 1 kg fast potatis

  • 2 msk rapsolja

  • Rikligt med salt och peppar

Tillbehör

  • 2 dl frysta ärtor

Gör så här:

  1. Skär tofun i två tjocka skivor och lägg skivorna i press i 30 min för att få dem fastare

  2. Skiva tofun i smala skivor som liknar fiskpinnar

  3. Blanda hackad dill, tångrom, 1,5 dl vetemjöl, sojasås, salt, peppar och havremjölk i en djup tallrik

  4. Ställ upp två skålar till, en med ströbröd och en med bara mjöl på bordet

  5. Doppa tofun först i mjölet, sen försiktigt i den blandade smeten, sen i ströbrödet och låt sedan vila på en tallrik någon minut. Upprepa tills all tofu är panerad. Det underlättar rejält om du använder en hand för de torra skålarna och en hand för skålen med smet i, så du inte får både mjöl och paneringsmet på fingrarna. 

  6. Värm upp en stekpanna med rikligt med rapsolja

  7. Stek tofupinnarna tills de är gyllenbruna på bägge sidorna.

Remouladsås

  1. Hacka kapris och dill.

  2. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av.

  3. Låt stå i kylskåp en timme innan servering.

Klyftpotatis

  1. Skölj potatisarna och skär varje potatis i 6-8 klyftor beroende på storlek

  2. Lägg potatisarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över rapsolja, salt och peppar och massera in så alla potatisar är inoljade. Fördela dem därefter jämnt på bakplåten. De ska kunna ligga så de inte nuddar varandra. 

  3. Baka i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter tills de fått fina bruna fläckar och är mjuka rätt igenom. Du behöver inte röra på dem eller vända på dem.

  4. Ta ut ur ugnen och salta och peppra lite mer om du tycker att det behövs. Servera omgående.

Servering

  • Servera med kokta gröna ärtor

Recept från kokboken ”Vegansk Husmanskost”, Bonnier Fakta.

Nostalgi med fiskpinnar och hemgjord remouladsås.
Foto: EMIL HOVMARK
Nostalgi med fiskpinnar och hemgjord remouladsås.
Publicerad:

LÄS VIDARE