Kantarellerna redan på gång

MAT & DRYCK

Svampälskare gör klokt i att redan nu ge sig ut i skog och mark och plocka åt sig av skogens guld. Ett idealiskt svampväder har gjort att sommarkantarellerna skjutit upp sina brungula hattar på många håll i Syd- och Mellansverige.

Foto: Herr kantarell Dags att gå ut i skogen och plocka – kantarellerna är redan på gång på många håll.

– Jag har fått in massor av kantarellrapporter och själv hittat mycket kantareller där jag bor på Ingarö i Stockholms skärgård, säger Lars-Åke Janzon, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Perfekt väder

Vädret sedan midsommar har varit perfekt för svampens tillväxt.

– Det var varmt efter midsommar, sedan kom det rätt mycket regn och sen blev det varmt igen. Det gör att just sommarkantarellerna nu kommer fantastiskt fint, säger Lars-Åke Janzon.

– Så passa på och gå ut nu, för det är inte många som tror att det finns kantareller vid den här tiden på året.

Lite tidigt ännu

På gräsmattan utanför riksmuseet växer också nejlikbroskskivling, i hästskoliknande ringar. Det är en delikat svamp som enligt Janzon är utmärkt att torka och smula ner som krydda i såser och grytor.

I övrigt är det ganska magert med matsvampar, det är lite tidigt ännu. Den stora svampinvasionen kommer under sensommaren och hösten. En lagom blandning av regn och värme är en idealisk grogrund.

– Det jag väntar på är att de första Karl Johansvamparna ska dyka upp. Får vi först regn och sedan sol och värme kan det bli ett riktiga bra Karl Johan-år i år, säger Lars-Åke Janzon.

TT