Festa på fondue

MAT & DRYCK

Bjud på middag – låt gästerna laga maten

Renässansen är här.

Leta fram din gamla gryta, bjud över vännerna och doppa er igenom kvällen.

Foto: Petter Stahre
Klassisk rätt Fonduen är tillbaka. En lättlagad favorit som är lätt att variera.

Fonduen har gått från att vara en ostig klassiker från Alperna till en lättlagad favorit med oändliga möjligheter. Fint skurna köttbitar, havets läckerheter och grönsaker doppas i mustiga fonder – långt från sjuttiotalets farliga oljekok.

Buljong blir godare

– Oljan gav ingen smak. Men med en kraftig buljong får du god kryddning på det du doppar, berättar Sven Grimlund på fonduerestaurangen Boden i Stockholm.

Låt favoriterna styra. Ställ fram de tillbehör och såser du själv tycker bäst om. Lägg till, dra ifrån, det finns inga rätt eller fel. Väljer du bort potatisen blir fonduen dessutom rena GI-maten.

Slow food

Framför allt är fondue slow food, en gyllene biljett till en mysig helkväll. Njut av sällskapet och doppa mellan skratten.

Fondue kan serveras som både för-, varm- och efterrätt.

Här bjuder Sven Grimlund på sina bästa recept.

5 tips för en lyckad fonduekväll

Ulrika Lundberg