Hur klarar du att testa så många ölsorter?

MAT & DRYCK

Jag och några kompisar driver Wimmerby Ölsällskap och en av våra fyra årliga träffar ägnas åt julöl. Vi testar 5, 6, 7 eller 8 olika sorter.

Även om vi inte alls betraktar oss som speciellt seriösa har vi märkt att det blir svårare ju fler öl man testar och nu kommer frågan: Hur gör du? Du testar ju alla julöl som finns på systemet, vilket kan vara 30–40 märken. Hur klarar du det?

Även om jag bara ibland delar din uppfattning om de olika brygderna är det kul att läsa dina test. Din förmåga att i ord beskriva de olika ölen är legendarisk.

Anders V. Anckarman

Dofta, ta en klunk och spotta. Ta en klunk till och svälj. Sött och fruktigt eller beskt och torrt? Skölj munnen med rent vatten och fortsätt till nästa öl.

Det kan gå undan när man får upp tempot. Men efter den 18:e eller 27:e ölen börjar det bli tungt, väldigt tungt. Och problemet är inte att urskilja de grundläggande smakerna – det svåra är att hitta smakreferenser som läsarna känner igen. Fruktigt, visst, men vilken frukt? Mango, krusbär, plommon eller äpple? Kryddig, men vilken krydda? Peppar, anis, pomerans eller kryddnejlika? Maltigt, men... Julöl är kraftiga smakbomber, så det brukar gå att värka fram.

Värre är att prova ljusa lageröl av internationell typ. Det är svåret att hitta skillnaden på till exempel Millennium och Falcon Export. Men det går.

Vänliga hälsningar

Göran Winbergh

ARTIKELN HANDLAR OM

Öl