Ät dig friskare med stenåldersmat

MAT & DRYCK

Kött, fisk, skaldjur och mängder med frukt och grönsaker får dig att gå ner i vikt och slippa sjukdomar.

Stenålderskost

är åter i ropet. Dieten är enkel och utgår från den kost som våra förfäder, stenåldersmänniskan, åt för 10 000 år sedan. Magert kött, fisk, skaldjur, grönsaker och frukt är bra medan socker, pasta, ris, potatis, bröd och mejeriprodukter inte är tillåtna. Spannmålsprodukter, baljväxter och bearbetade livsmedel är inte heller okej att stoppa i sig.

Dieten bygger i stället på att kött, som innehåller mycket proteiner, ska hålla dig mätt under en hel dag. Det tillsammans med frukt gör att dina insulinnivåer är lagom stora och konstanta i stället för att rusa under dygnet.

Följer du principerna i stenålderskosten kommer du att må bättre, förlora i vikt och sannolikt minska risken för välfärdssjukdomar som typ 2-diabetes, hjärt-kärlproblem och högt blodtryck.

- Visst är det så. Vår kropp är inte gjord för att äta som vi gör i dag, säger Staffan Lindeberg, läkare vid Universitetssjukhuset i Lund.

Staffan Lindeberg arbetar sedan en tid tillbaka med ett projekt där 12 patienter från hjärtintensiven under några månader får äta stenålderskost. Resultatet är att gruppen redan efter halva tiden har sänkt sina blodsockernivåer, minskat i vikt och fått bättre hälsa.

Författaren och biologen Lars Wilsson har skrivit en bok i ämnet, "Välfärdens ohälsa". Han äter själv stenålderskost och mår utmärkt.

- Vårt ämnessystem är komplext och vi är absolut inte gjorda för att äta som vi gör i dag.

Gick ner sju kilo

I boken "Stenålderskost" av Loren Cordain finns flera exempel på människor som sluppit sjukdomar som magproblem, typ 2-diabetes, allergier, tarmsjukdomar och övervikt sedan de börjat med kosten. En manlig läkare berättar att han gick ner sju kilo på bara den första månaden.

Några risker med att hoppa på kosten finns inte, menar Staffan Lindeberg. Men den som har andra sjukdomar bör kontakta sin läkare innan dieten påbörjas.

7 grunder i stenålderskost

Frossa i det här

...men undvik

Malin Byström ([email protected])