Janssons frestelse

Så gör du det godaste receptet på Janssons frestelse

Foto: Carolina Byrmo
Klassisk Janssons frestelse - smaka!

avJon Hansson

MAT & DRYCK

Janssons frestelse är den klassiska vickningsmaten.
I en vegetarisk Jansson byter du ansjovisen mot fetaost.
Vill du inte ha fisk i din Jansson ersätter du ansjovisen med skinka.

Janssons frestelse

Portioner: 8–10 som del av ett julbord Förberedelsetid: 30 min Tillagningstid: 1-1,5 h

Ingredienser:

  • 1,5 kg potatis

  • 2 stora lökar

  • 1 + 3 msk smör

  • 400 g ansjovisfiléer

  • 6 dl vispgrädde

  • 0,5 dl ströbröd
     

Gör så här:

  1. Skala och strimla potatisen. Det ska vara nätta strimlor, ungefär som ätpinnar. Skala och skiva löken tunt.

  2. Värm ugnen till 200 grader.

  3. Smörj en långpanna med 1 msk av smöret. Varva potatis, lök och ansjovis i formen.

  4. Häll grädden och ungefär hälften av ansjovisspadet över långpannan, strö över ströbrödet och klicka på smöret.

  5. Grädda en timme i ugnen, kanske en och en halv. Kolla så att potatisen är mjuk rakt igenom och att hela rasket fått fin färg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Julmat

Jul

Buffé