Hur ska jag steka sillen?

MAT & DRYCK

Hur steker man sillen bäst? Jag köper den saltade stekfärdiga, lägger i vatten ca en timme innan jag panerar den (som det står på förpackningen), och steker den sen i smör.

Men det slår aldrig fel, den går sönder i småbitar. Har kört med både gjutjärns och "släpplätt-panna"...

Där har vi nästa fråga: Vad rekommenderar du för stekpannesort? Man har ju hört skrämselrapporter om dessa "släpp-lätt-beläggningar"..

Mvh

Carina

Hej Carina!

Vakumpackad sill kan vara lite lös i hullet. Ju mer välpanerad den är ju bättre kommer den att hålla ihop.

Jag föreslår att du dubbelpanerar den (vänd fisken först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd). Då får sillen liksom ett skyddande skal.

Stek på hög värme så att panaden fort bli hård. Det är enklast i gjutjärnspanna som håller värmen bättre. Ta generöst med smör så att inte sillarna fastnar.

Tror inte att du behöver vara orolig för stekpannor med släpp-lätt-beläggning. Släng dem när beläggningen börjar fnasa sig så får du inte i dig några främmande partiklar. Tyvärr släpper ju beläggningen lätt från pannan också.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson