Trerättersmeny för kärleken

Jon tipsar:

MAT & DRYCK

För dig som vill laga menyn på bara en timme:

1 Börja med kycklingen. Håll den och risonin varm på eftervärmen i ugnen. Täck risonin med lock eller folie så att den inte blir torr.

2 Lägg upp salladen på tallrikar men vänta med balsamvinägern och oljan tills det är dags att äta.

3 Glassen lägger du upp när det är dags för dessert.

Förrätt: Sallad med rucola, getost, parmaskinka och pinjenötter

4 portioner

Tid: 14 min

50 g pinjenötter

100 g rucola

100 g parmaskinka eller annan lufttorkad skinka

150 g chèvre (fransk getost)

2 msk balsamvinäger

4 msk olivolja

Gör så här:

1. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna så att de får lite färg. Håll koll – med ”färg” menas inte sotsvart.

2. Skölj rucolan och skaka hyfsat torr.

3. Skär skinkan i remsor eller gör snygga rullar.

4. Lägg upp rucolan och skinkan på tallrikar. Bryt bitar av getosten och lägg ovanpå tillsammans med pinjenötterna. Dressa med balsamvinäger och olivolja.

Varmrätt: Kycklinglår med basilikasmör och paprikarisoni

4 portioner

Tid: 40 min

Smöret:

8 stora salvia- eller basilikablad

1 liten vitlöksklyfta

4 msk smör

Kycklingen:

4 kycklingklubbor, eller 8 lår, med skinnet kvar

2,5 dl risoni, eller 4 dl annan liten pasta

100 g grillad paprika på burk

100 g färsk babyspenat

1,5 dl tomatjuice

1/2 citron

Salt och peppar

Gör så här:

1. Börja med kryddsmöret: Pressa vitlöksklyftan och hacka salvian/basilikan. Mosa ihop med smöret och smaka av med salt.

2. Värm ugnen till 250 grader.

3. Dela kycklingklubborna i ”knä­leden”. Lossa skinnet från köttet på kycklingbitarna så att du får små fickor. Peta in en klick kryddsmör i varje ficka.

4. Lägg kycklingbitarna i en ugnssäker form eller långpanna, salta, peppra och skjuts in i ugnen. Dra ner värmen till 150 grader efter några ­minuter och fortsätt steka i ytterligare 25 minuter. Kör på grill ytterligare någon minut om de ser bleka ut.

5. Koka risonin i rikligt med saltat vatten i en stor kastrull, precis som all annan pasta.

6. Skär paprikan i bitar, stora som sega råttor ungefär.

7. Skölj spenaten och skaka hyfsat torr.

8. Ta risonin av värmen och häll av vattnet när den känns precis klar. Häll i tomatjuicen, paprikan och spenaten. Puttra och rör om ett par minuter så att spenaten hinner vissna lite och en del juice dunstar bort. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.

9. Servera med kycklingen.

Efterrätt: Apelsinsorbet och limoncello

Festligt – men enkelt så att man nästan skäms.

4 portioner

Tid: 3 min

0,5 l apelsinsorbet

1,5 dl limoncello (italiensk citronlikör, nr 781 på Systemet)

8 italienska mandelskorpor

Gör så här:

1. När det är dessertdags skedar du upp sorbeten i skålar eller glas och häller över några skvättar limoncello.

2. Servera med mandelskorpor och dekorera gärna med någon liten frukt, exempelvis physalis.