Bästa tipsen: Så grillar du fisken

1 av 2 | Foto: Trött på att grilla kött? Här är bästa tipsen för att få till fisken
MAT & DRYCK

Skippa köttet och våga grilla fisk.

Här är knepen som gör att det blir både enkelt och gott. 

De flesta förknippar grillning med kött. Och många har inte heller modet att testa något annat. Trots att fisk kan vara så gott hamnar den sällan eller aldrig på grillen. Många undviker att grilla fisk med tron om att den ska fastna på gallret, falla isär eller bli torr.

Men lugn, med enkla medel kommer du att lyckas.

Så här ska du göra:

✓ Använd ett rent galler

Börja med att rengöra ditt galler noga. Se vidare till att olja in gallret rejält och att det är ordentligt upphettat när du börjar grilla, vilket gör att fisken inte fastnar.

✓ Behåll skinnet på

Skinnet håller ihop fisken och du undviker att få en fisk som ramlar isär. Dessutom ger skinnet mer smak. Grilla sidan med skinn på längre än sidan utan skinn.

✓ Lägg fisken längs med gallret

Att lägga fisken längs med grillgallret gör att det blir lättare att lossa den med din stekspade.

✓ Grilla i folie

Kom ihåg att folieknyten också funkar bra. Lägg i en fin vit fisk och smaksätt den som du önskar, till exempel passar örtsmör bra. En annan goding är att koka musslor i vitt vin i knyten på grillen.

✓ Tre goda recept
 

Grillad lax

Det här behöver du:

600 g laxfilé

olivolja

citron

salt och peppar

Gör så här:

1. Skär fisken i fyra bitar. Snitta skinnet på ett par ställen.

2. Pressa citron och ringla lite olja över fisken. Salta och peppra och gnid in allt.

 Låt fisken ta till sig smakerna i cirka 30 minuter och grilla sedan.

Grillad röding

Det här behöver du:

4 rödingfiléer, skinnet ska vara kvar, de behöver inte fjällas

3 + 2 msk smör

4 medelstora potatisar

1 dl grovt salt

2 msk hackad gräslök

1 salladslök

1 msk riven pepparrot

8 dillvippor

2 msk löjrom eller sikrom

Smörsås:

1 schalottenlök

2 dl torrt vitt vin

1 dl grädde

50 g smör

Gör så här:

1. Sätt i gång ugnen på 200 grader.

2. Tvätta och borsta potatisarna men låt skalet sitta kvar.

3. Smält 3 msk smör.

4. Smöra in potatisarna med knappt hälften av smöret och rulla dem sedan i saltet.

 Lägg dem i en långpanna och baka i ugnen tills de är klara. Det tar ungefär 45 minuter.

5. Hacka gräslöken och salladslöken fint.

6. Skala och riv pepparroten, gärna på järnets lite grövre sida.

7. Låt potatisarna svalna så att du kan hantera dem. Dela dem och gröp ur det mesta av inkråmet.

8. Mosa inkråmet tillsammans med den hackade gräslöken och salladslöken, 2 msk smör och 1 msk riven pepparrot.

9. Lägg moset i ”potatisskalen” och toppa med löjrom, lite pepparrot och dillvippor.

10. Medan potatisen står i ugnen gör du smörsåsen: Skala och hacka schalottenlöken.

11. Koka tillsammans med vinet tills hälften av vätskan återstår.

12. Häll i grädden och koka ihop till hälften igen.

13. Vispa i smöret alldeles före servering.

14. Stek eller grilla rödingen omkring fem minuter innan potatisen är klar. Pensla filéerna med resten av det smälta smöret och grilla eller stek dem på skinnsidan på hög värme.

15. Vänd efter någon minut och stek den andra sidan i en lite svalare hörna av grillen eller på lägre spisvärme. Håll varma medan du gör i ordning potatisarna.

16. Servera rödingen med potatisarna och lite av smörsåsen.

Vitlöksmarinad till fisk och skaldjur

Det här behöver du:

½ dl olja, helst olivolja

½ dl vitvinsvinäger, eller saft från 1 pressad citron

2 msk tomatpuré

1 dl vatten

1 vitlöksklyfta, krossad

½ dl dill, finklippt

Salt och peppar

Gör så här: 

1. Blanda. Fisk eller skaldjur marineras ca 30 minuter i rumstemperatur eller 1 till 2. timmar i kylskåp.

Jonas Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept