Se expertens sill-tips ’De skriker efter den’

4,3 (12 röster)

Recept

Sill-bloggaren om sina bästa sillrecept ”Väldigt enkel mat att göra”

Här guidar Erik Hultgren, mannen som driver en sill-blogg, bland sina bästa recept och råd.

– Mitt stalltips är att lägga in sillen i god tid innan den ska ätas, säger han.

Foto: Erik Hultgren

Vad passar bättre än att få de bästa tipsen av Erik Hultgren som driver en blogg som är fylld med bara sill-recept.

– Sill-bloggen började mest som en kul grej när jag bodde i studentkorridor i Lund. Sen har jag bara fortsatt och det har urartat lite. Nu är det väl snart uppåt 100 recept, berättar han.

Vad är det du gillar med sill?

– Det bästa med sill är naturligtvis att det är så fantastiskt gott, men dessutom så är det både extremt enkel mat att göra och den går att variera i oändlighet.

Vad ska man tänka på när man gör sin egen sill?

– Inte så värst mycket egentligen. Det är som sagt väldigt enkel mat att göra. Mitt stalltips är att lägga in sillen i god tid innan den ska ätas, säg tre till fem dagar innan, så att den verkligen suger åt sig så mycket smaker som möjligt från inläggningen. Det är ett skäl till att sillen är så bra högtidsmat, man behöver inte stå och stressa på själva dagen utan kan göra i ordning den när man har tid några dagar innan, säger han.

Vilken sill är ett ”måste” i midsommar ? Och vilket udda recept vill du tipsa om?

– Det svårt med ”måste-sill”. Jag skulle rekommendera min midsommarsill, enkel och lätt. Annars så är det basilika-sillen som folk alltid skriker efter att jag ska ta med.

– Som udda sill, varför inte testa vanilj och limeblad? tipsar han.

– Den har jag även i en vegetarisk version.

Se Eriks recept till midsommar här under.

En portion motsvarar en burk sill.

Tänk på att sillen behöver stå i en dag innan den serveras.

Eriks bästa midsommarsill

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • Midsommarsill

  • 1 burk sill
  • 0.5 rödlök
  • 0.5 gul lök
  • 1 knippe dill
  • 1 citron
  • 10 kryddpepparkorn
  • 3 dl vatten, till lagen
  • 2 dl socker, till lagen
  • 1 dl ättiksprit, till lagen
  • Basilikasill

  • 1 burk femminuterssill, à 420 g
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • 1 kruka basilika, färsk
  • 1 msk pressad lime
  • 1 lime, rivet skal
  • 1 vitlöksklyfta
  • havssalt, en nypa
  • svartpeppar, en nypa
  • Vanilj- och limebladssill

  • 3 dl vatten, till lagen
  • 2 dl socker, till lagen
  • 1 dl ättiksprit, till lagen
  • 6 kryddpepparkorn, till lagen
  • 1 burk inläggningssill
  • 1 silverlök
  • 1 vaniljstång
  • 1 lime, skalet
  • 1 apelsin, skalet
  • 1 citron, skalet
  • 6 limeblad
  • 3 lagerblad
  • 6 vitpepparkorn
  • Vegetarisk vanilj- och limebladssill

  • 3 dl vatten, till lagen
  • 2 dl socker, till lagen
  • 1 dl ättiksprit, till lagen
  • 0.5 aubergine
  • 1 silverlök
  • 1 vaniljstång
  • 1 lime, skalet
  • 1 apelsin, skalet
  • 1 citron, skalet
  • 6 limeblad
  • 3 lagerblad
  • 6 vitpepparkorn

Gör så här

Av: Madeleine Brohlin

Recept: Erik Hultgren/ Sköna sillar

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK