Se expertens sill-tips ’De skriker efter den’
Recept
Sill-bloggaren om sina bästa sillrecept ”Väldigt enkel mat att göra”
Här guidar Erik Hultgren, mannen som driver en sill-blogg, bland sina bästa recept och råd.
– Mitt stalltips är att lägga in sillen i god tid innan den ska ätas, säger han.
Vad passar bättre än att få de bästa tipsen av Erik Hultgren som driver en blogg som är fylld med bara sill-recept.
– Sill-bloggen började mest som en kul grej när jag bodde i studentkorridor i Lund. Sen har jag bara fortsatt och det har urartat lite. Nu är det väl snart uppåt 100 recept, berättar han.
Vad är det du gillar med sill?
– Det bästa med sill är naturligtvis att det är så fantastiskt gott, men dessutom så är det både extremt enkel mat att göra och den går att variera i oändlighet.
Vad ska man tänka på när man gör sin egen sill?
– Inte så värst mycket egentligen. Det är som sagt väldigt enkel mat att göra. Mitt stalltips är att lägga in sillen i god tid innan den ska ätas, säg tre till fem dagar innan, så att den verkligen suger åt sig så mycket smaker som möjligt från inläggningen. Det är ett skäl till att sillen är så bra högtidsmat, man behöver inte stå och stressa på själva dagen utan kan göra i ordning den när man har tid några dagar innan, säger han.
Vilken sill är ett ”måste” i midsommar ? Och vilket udda recept vill du tipsa om?
– Det svårt med ”måste-sill”. Jag skulle rekommendera min midsommarsill, enkel och lätt. Annars så är det basilika-sillen som folk alltid skriker efter att jag ska ta med.
– Som udda sill, varför inte testa vanilj och limeblad? tipsar han.
– Den har jag även i en vegetarisk version.
✓ Se Eriks recept till midsommar här under.
En portion motsvarar en burk sill.
Tänk på att sillen behöver stå i en dag innan den serveras.
Eriks bästa midsommarsill
Ingredienser
Midsommarsill
- 1 burk sill
- 0.5 rödlök
- 0.5 gul lök
- 1 knippe dill
- 1 citron
- 10 kryddpepparkorn
- 3 dl vatten, till lagen
- 2 dl socker, till lagen
- 1 dl ättiksprit, till lagen
Basilikasill
- 1 burk femminuterssill, à 420 g
- 3 dl crème fraiche
- 1 msk majonnäs
- 1 kruka basilika, färsk
- 1 msk pressad lime
- 1 lime, rivet skal
- 1 vitlöksklyfta
- havssalt, en nypa
- svartpeppar, en nypa
Vanilj- och limebladssill
- 3 dl vatten, till lagen
- 2 dl socker, till lagen
- 1 dl ättiksprit, till lagen
- 6 kryddpepparkorn, till lagen
- 1 burk inläggningssill
- 1 silverlök
- 1 vaniljstång
- 1 lime, skalet
- 1 apelsin, skalet
- 1 citron, skalet
- 6 limeblad
- 3 lagerblad
- 6 vitpepparkorn
Vegetarisk vanilj- och limebladssill
- 3 dl vatten, till lagen
- 2 dl socker, till lagen
- 1 dl ättiksprit, till lagen
- 0.5 aubergine
- 1 silverlök
- 1 vaniljstång
- 1 lime, skalet
- 1 apelsin, skalet
- 1 citron, skalet
- 6 limeblad
- 3 lagerblad
- 6 vitpepparkorn
Gör så här
✓ Recept: Erik Hultgren/ Sköna sillar
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
God midsommarmat - bästa tipsen och recepten
Gör din egen snaps till midsommar
10 min
Snabba rätten – gjord på midsommarrester
Tinas bästa påskbuffé
Så lagar du bästa midsommarsillen
Fira vegetarisk påsk
”Det kräver knappt något arbete alls”
Himmelsk tårta till mors dag – med jordgubbar
1 h 30 min
”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”
Så fixar du två veganska sillar
40 min
Lilla buffén: Enklaste och lyxigaste påskmaten
Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet
Så tar du vara på resterna – goda recept
Julbord à la Plura
Kocken Cecilia: Så gör du yoga i köket
Så gör du veganska köttbullar i gräddsås
45 min
Matbloggaren: Låt köttet bli en krydda
Knepen: Så får du barnen att älska grönsaker
Kockarnas knep för att laga smartare mat
Lyxiga omeletten – till vardag och fest
25 min
Godaste tillbehören – till årets kräftskiva
Pepparkaksdeg – så gör du den perfekta
10 min
Sväng ihop en värmande soppa
Vegetarisk midsommarmat
God midsommarmat - bästa tipsen och recepten
Gör din egen snaps till midsommar
10 min
Snabba rätten – gjord på midsommarrester
Tinas bästa påskbuffé
Så lagar du bästa midsommarsillen
Fira vegetarisk påsk
”Det kräver knappt något arbete alls”
Himmelsk tårta till mors dag – med jordgubbar
1 h 30 min
”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”
Så fixar du två veganska sillar
40 min
Lilla buffén: Enklaste och lyxigaste påskmaten
Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet
Så tar du vara på resterna – goda recept
Julbord à la Plura
Kocken Cecilia: Så gör du yoga i köket
Så gör du veganska köttbullar i gräddsås
45 min
Matbloggaren: Låt köttet bli en krydda
Knepen: Så får du barnen att älska grönsaker
Kockarnas knep för att laga smartare mat
Lyxiga omeletten – till vardag och fest
25 min
Godaste tillbehören – till årets kräftskiva
Pepparkaksdeg – så gör du den perfekta
10 min