Billig Arlamjölk hot mot närproducerat

Av: Karin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Lokala mjölkbönder står inte emot mejerijättens prispress

Skippa det närproducerade och frakta mjölken så långt som möjligt.

Visst låter det som tidens melodi?

Inte.

Det är svårt att begripa hur Bergendahlsgruppen tänker när de nu låter Arla leverera mjölken till sina City Gross-butiker.

Tidigare levde man upp till sin profil att måna om det småskaliga och närproducerade.

I Skåne, där man har de flesta butikerna, levererade Skånemejerier mjölken. I Dalarna och Norrland kom mjölken från Milko.

Men nu ska mjölken plötsligt fraktas så långt som möjligt.

I Dalarna levde Matupprorets Camilla Sparring rövare över det stupida tilltaget och vann en halv seger genom att City Gross nu får göra plats för en särskild dalamjölk i hyllorna.

I Skåne är det tystare.

Det som ser ut som ett rejält hjärnsläpp i ledningsgruppen i en tid när allt fler konsumenter frågar efter det lokala har förstås en förklaring.

Man kan tycka att det inte spelar så stor roll varifrån en relativt liten kedja som Bergendahls tar sin mjölk och är det inte mjölk som mjölk och kanske kan det kvitta att mjölken först åker från södra Småland till Jönköping och sedan tillbaks igen.

Fast jag tycker inte det.

Arla har lägst pris på sin mjölk. De betalar mjölkbönd-erna lite mer än andra mejerier men kan ändå frysa priserna till butik.

Hur är det möjligt?

Jo, för att de är helt dominerande i Danmark och kan diktera prissättningen enväldigt. I Danmark har Arla nästan 90 procent av marknaden, i Sverige ungefär 75 procent.

I Danmark chockhöjdes mejerivarorna när Arla skaffat sig betryggande dominans.

Det de vinner i Danmark kan de satsa i Sverige för att skapa sig ett liknande monopol.

Så, att Bergendahls fimpar den närproducerade mjölken är inte bara en angelägenhet för City Gross kunder i Skåne utan på sikt, när fler kedjor följer efter, en fråga för alla svenska mjölkdrickare.

Men man önskar ju att skåningarna inte var så förbannat sävliga.

Hurra!

Nu är både ketchupkriget och köttbulleslaget överståndna. Ica tar tillbaka Felix ketchup och vi kan fortsätta att köpa mamma Scans köttbullar hos Coop. Vem som är segrare och förlorare i slagen kommer vi aldrig att få veta.

Nehej!

Däremot ska Coop få några rapp för sitt arroganta uttalande att de har ”många andra varor att erbjuda kunderna”. Jaha. Men om kunderna nu vill ha Scans falukorv så är det väl ingen tröst att det finns en annan falukorv i affären? En aning ödmjukhet inför kunderna som försörjer Coop vore klädsamt.

I kväll köper jag...

...Kiviks tomatjuice. Smaskig och man känner sig lite nyttigare även om man tillsätter en smula vodka att sippa på under fredagsmatlagningen.

Publicerad: