Klassisk kalops – husmanskost som värmer

Så gör du en god Kalops – en klassiskt husmanskost

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Kalops serverad med kokt potatis och rödbetor är en riktig husmansklassiker. Varianterna är många men här är ett bra grundrecept.

Kalops

Portioner: 4 Förberedelsetid: 20 minuter Tillagningstid: 120 minuter

Ingredienser

  • 1 kg nötkött t ex bog eller högrev (à 1 1/2 kg med ben)

  • 200 g morötter

  • 2 gula lökar

  • 1 msk smör

  • 1 msk olja

  • 3 lagerblad

  • 12 kryddpepparkorn

  • 1 liter vatten

  • salt

  • vitpeppar

Till servering

  • kokt potatis

  • inlagda rödbetor

Foto: Thinkstock
En klassisk kalops är alltid gott.

Gör så här:

  1. Skala och skär morötter och lök i cirka 2 centimeter stora bitar.

  2. Putsa köttet från senor och hinnor och skär det i cirka 3x3 cm stora bitar.

  3. Bryn köttet i smör och olja i en gryta.

  4. Tillsätt morötter, lök, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter, rör om då och då så det inte bränner fast.

  5. Häll på vatten så att det precis täcker köttet. Salt och vitpeppar efter smak.

  6. Låt koka upp och rör då och då så att det inte fastnar i botten.

  7. Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, cirka 1,5 timme. Smaka av med salt och peppar.

  8. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept