Svenske kocken Sebastian Gibrand näst bäst i världen

Världens tre bästa kockar finns i Skandinavien

Av: 

Kerstin Nilsson

Bocuse d'Or

Världens tre bästa kockar finns i Skandinavien.
Danmark vann, men Sebastian Gibrand från Sverige är näst bäst i världen.
Med sina kalvracks vann han silver i kock-VM, Bocuse d’Or.

I två dagar kockar från 24 länder tävlat om den åtråvärda titeln världens bästa kock 2019 i Lyon i Frankrike.

Sebastian Gibrand vann inte guldet, men kom på en hedrande andra plats.

Och det var bara skandinaviskt på prispallen.

Vann gjorde Danmarks Kenneth Toft-Hansen och på tredje plats kom Christian André från Norge.

I det svenska laget ingick även coachen Tommy Myllymäki, assistenten Gustav Leonhardt och Henrik Norström, som är president för svenska Bocuse d’Or-akademien.

I publiken satt prins Carl Philip.

På lite drygt fem och en halv timmar skulle kockarna laga två rätter för 14 personer.

Den ena rätten, där kalvracks stod i centrum, skulle presenteras, upplagt på ett stort fat med minst tre garnityr och sås.

Den andra rätten, som skulle serveras på tallrik, var en chartreuse, en traditionell fransk rätt med grönsaker och skaldjur som liknar en tårta.

Rätterna bedöms på smak, teknik, presentation, innovation och design, samt hur laget lyckas få fram det egna landet i sina rätter.

Sverige har tagit guld en gång i Bocuse d'Or, med kocken Mathias Dahlgren 1997.

Middagstips | Aftonbladet

Topp 12:

1. Danmark

2. Sverige

3. Norge

4. Finland

5. Schweiz

6. Frankrike

7. Japan

8. Belgien

9. USA

10. Storbritannien

11. Island

12. Ungern

Källa: Bocuse d'Or

ANNONS

Nu finns Muminmuggarna ABC i duopack äntligen att beställa hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sebastian Gibrand om sitt silver i Kock-VM

ÄMNEN I ARTIKELN

Bocuse d'Or

Mat & dryck

Sebastian Gibrand

MER OM GODARE

Så firar Sebastian sitt silver i kock-VM

Så gick det för svenska kockarna VM-matchen

Sebastian Gibrand laddar för guld i Kock-VM

Sverige vidare till världsfinalen i Bocuse d’Or

Här laddar mästerkocken för guld

Här ger Gustav Leonhardt vilda tips

Myllymäki fick pris för Årets krog

Årets kock har skapat Årets rätt

”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”

Här är finalisterna i Årets kock 2022

Mat för klimat gav pris för bästa spis

Årets kock 2019: Allt du behöver veta

Vem blir Årets kock?

Myllymäki plockar sin första Michelinstjärna

De bästa bilderna från Årets kock 2019

Kockarna om att tävla i ”Kockarnas kamp”

Här är alla finalister i Årets kock 2021

Martin Moses guide till den perfekta pluggen

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Välkommen till tv-kanalen Godare

Ny glans – eller stjärnfall för svenska krogar?

Snabbt, enkelt – och jättegott!

Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sveriges Mästerkock: Här är vinnarnas kokböcker