Fiskgratäng med räkor och dill

3,9 (27 röster)

Enkelt och snabbt recept på goda fiskgratängen

Av: 

Nina Kindbro

Fiskgratäng med räkor och dill – lättlagatoch gott.

Fiskgratäng med räkor och dill – lättlagatoch gott.

Foto: Thinkstock

Recept

En snabblagad fiskgratäng – enkel middag på endast 25 min. Bjud på en riktigt god klassisk fiskgratäng med torsk och räkor smaksatt med dill och lite senap.

Fiskgratäng

Antal: 4 portioner Förberedelsetid: 15 minuter Tillagningstid: 25 minuter

Ingredienser:

  • 600 g djupfryst fisk, till exempel torsk eller sej.
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl riven ost

Sås

  • 500 g räkor (med skal)
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk senap
  • salt och peppar
  • 0,5 dl hackad dill

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Tina fisken och skär i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Smörj en ugnssäker form och lägg i fisken. Krydda med salt och peppar. 
  3. Täck fisken med aluminiumfolie och tillaga i ugnen i cirka 15 min.
  4. Sås: Tina och skala räkorna. Smält margarin eller smör i en kastrull. Rör i vetemjölet och därefter lite av mjölken i taget under omrörning tills såsen tjocknat. Rör ner senapen och smaka av med salt och peppar. Lägg i räkor och dill, rör om.
  5. Ta ut fisken ur ugnen och häll såsen över fisken. Strö på riven ost och gratinera högt upp i ugnen i 250°C, tills den fått fin färg.
  6. Servera med potatismos eller kokt pressad potatis och en fräsch sallad.
Publisert:

LÄS VIDARE

Fiskgratäng med torsk, räkor och citronsås

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Fiskrecept

Fisk och skaldjur

Räkor

Huvudrätter

MER OM GODARE

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Så blir färskpotatis ännu godare

Bakad fläsksida med gran och sommargrönt

Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!

Tarte flambée med fänkål och ricotta

Så får du tomaterna att smaka mer

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Kryddstekt blomkål

Tinas potatissallad med spenat och ostronvinägrett

Raggmunkar med pepparrotsröra och rökt lax

Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv

Härlig husmanskost

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Linguine med tomater, aubergine och pistagenötter

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Kycklingfilé med rostat blomkålsmos

Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis

Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat

Festa på rester – skinka, lax och kavring

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips

Vegansk biff stroganoff blir mustig god med vegokött

Klassisk amerikansk burgare med vegofärs

Vegansk smörgåstårta