Halloumipytt med örtsmör och senaps-kräm

3,7 (47 röster)

Halloumipytt – laga allt på en plåt, enkelt och gott

Foto: Julia Tuvesson
Halloumipytt med örtsmör, gott och enkelt.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Halloumipytt. Den här halloumipytten är min favorit. Den görs på en bas av potatis, morötter och blomkål, toppas med knaperstekt halloumi och serveras sedan med en senaps- och äppelkräm. Godast är den att göra med späda primörer – men den är givetvis god att laga året om med vinterrotfrukter också. Du kan lätt variera receptet genom att byta ut råvarorna i basen mot andra rotfrukter. 

Halloumipytt med örtsmör och senaps-kräm

Antal: 4 portioner Tid: 30 minuter

Ingredienser:

  • 800 g–1 kg potatis 

  • 3 morötter 

  • 1 litet blomkålshuvud 

  • olivolja 

  • salt och svartpeppar 

Örstsmör:

  • 50 g smör, rumsvarmt 

  • 3 msk valfria frysta örter (t ex herbes de Provence, dill, persilja eller basilika) 

Sås:

  • senapskräm med äpple 

Topping:

  • 1 paket halloumi à 200 g, i bitar 

  • 1–2 dl grovhackad persilja 

  • 1 påse babyspenat à 70 g 

  • 1 citron, i klyftor 

  • ev 10 råa champinjoner, rensade och i kvartar 

  • ev 1 nypa chiliflakes 

Senapskräm med äpple:

  • 0,5 grönt äpple, skalat och rivet

  • 2 dl crème fraiche

  • 1 msk grovkorning senap

  • Ev 2 tsk flytande honung

  • salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Dela potatis, morot och blomkål i munsbitar och placera på en klädd plåt. Du behöver inte skala potatis och morot först, men se till att du sköljer dem ordentligt. Ringla över olja, salta och peppra och rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut plåten. 

  3. Blanda smör och örter. Lägg smöret över grönsakerna och rosta ytterligare 5–10 minuter tills de har fått en fin, gyllene färg. 

  4. Senapskräm: Skala och riv äpplet och krama ur så mycket vätska du kan med händerna. Blanda med crème fraiche, senap, honung, salt och peppar.

  5. Topping: Stek halloumibitarna i lite olivolja i en stekpanna på hög värme tills de är gyllenbruna. Ta ut plåten, strö över persiljan och lägg på halloumin. Servera med spenat, citron, senapskräm och eventuellt champinjoner och chiliflakes.

ARTIKELN HANDLAR OM