Mandel - vitaminrik sötsak

Hälsosam mat

Wellness guidar till en sötsak full med vitaminer som hjälper kroppens försvar

Det är frukten av arten mandel, en del i fam­iljen rosväxter, som kallas sötmandel. Namnet har mandeln fått på grund av sin smak, sötaktigt rund passar den extra bra i olika slags karamell – och konditorivaror. Sötmandeln är rik på flera vitaminer, bland a­ndra A och D, och mineralerna fosfor, kalcium och kalium. Den innehåller rejält med fett också, men mest av de hälso­sammare omättade fetterna som inte har någon inverkan på kropp­ens kolesterolvärde. Äter man mandel med skal får man i sig en hel del fibrer, och ett och annat uppbyggande protein. Men att äta stora mängder är ingen bra idé då mandel, på grund av sitt höga fettinnehåll, är väldigt energirikt. Det är just fetthalten som gör att man står sig längre om man petar

i sig lite nötter framåt eftermiddag­en. En näve mandel är definitivt ett mer hälsosamt alternativ till ­exempelvis en chokladbit eller en kaka till kaffet.

Sötmandel gör gott även på ­utsidan, oljan som utvinns ur ­sötmandel används vid bland annat tvål och parfymtillverkning och ren mandelolja är finfin i badet eller som massageolja.

MANDELNS SUPEREGENSKAPER

Anfaller:

Mineralen zink, som sötmandel innehåller gott om, är en viktig del i kroppens hormonregleringssytem. Men zink är också viktigt för immunförsvaret, kroppens eget försvarssystem.

Hemligt vapen:

Fettsyrorna i mandel kan hjälpa hjärtat. En iransk studie visar att personer som äter mandel mer än fyra gånger per vecka har lägre kolesterolvärden och löper lägre risk för hjärt-kärlproblem.

Superkraft:

Sötmandlar är fulla av vitamin E, en antioxidant som hjälper ­immunförsvaret att hålla inkräktare på avstånd.

Mia Sahl

ANNONS

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Hälsosam mat

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsosam mat