Sommarens fräschaste ta-med-mat

Av: 

Linda Newnham

PACKAT OCH KLART. – Bra ta med-mat är snabblagad, lättpackad och ser till att humöret hålls på topp under utflykten, säger matskribenten och cateringkvinnan Maria Dahlquist.  
PACKAT OCH KLART. – Bra ta med-mat är snabblagad, lättpackad och ser till att humöret hålls på topp under utflykten, säger matskribenten och cateringkvinnan Maria Dahlquist.

Picknickmat

Sommaren är utflykternas högtid. Och bästa utflyktsmaten är enkel att förbereda och smidig att klämma i sig – utan kladd. Här får du recept på sommarens mumsigaste ta med-mat, som även håller humöret på topp.

Ta-med-mat kan lätt kännas tråkig. En hängig pastasallad i plastbytta från mataffären, eller kladdig potatissallad med rostbiff. Men det finns fräscha alternativ, oavsett om du ska ha picknick på ängen, gå på vandring eller stanna till på en rastplats. 

– Bra ta med-mat är snabblagad, lättpackad och ser till att humöret hålls på topp under utflykten, säger matskribenten och cateringkvinnan Maria Dahlquist.  

Macka är kanske den allra vanligaste ta med-maten, men ett roligare alternativ är då wraps som är enkla att göra och lätta att äta i det gröna. 

– En wrap är perfekt ta med-mat. Du behöver varken tallrik eller bestick utan håller den i näven och äter. Du kan göra dem på libabröd eller tortilla.

Marias favoritfyllning är lax, grönsaker och groddar av olika slag. Men hon och hennes man gillar att gå på långa vandringar, på Österlen och i Frankrike, och utan kylväska eller tunga kylklampar håller sig varken lax, kyckling eller majonnäsiga röror särskilt bra. Istället fyller hon då sina wraps med färskost, ägg och linser, vilket mättar.  

– Personligen gillar jag inte bönor, och då är som belugalinser och puylinser goda alternativ. Koka dem i lite buljong, så förhöjs smaken. Därtill kan du ha färskost, rostad paprika och andra grönsaker. 

Maria tipsar också om burkmat, och nej, då menar hon inte ravioli på burk.

Pizzabullarna brukar vara barnens favorit. 

– Du komponerar en sallad i en burk. Ha gärna i solrosfrön, pumpakärnor eller bovete, för mer nötig smak. Salladen blandar sig själv när den bärs runt i väskan. Jag brukar också ha kryddor och vinäger i små reseförpackningar vid sidan av. 

Andra bra saker att ta med sig är pizzabullar, gjorda på färdig pizzadeg, tomatsås och valfri fyllning som parmaskinka och fetaost. Rulla sedan ihop degen som när du gör kanelbullar, skär i bitar och grädda i ugnen. 

– Pizzabullarna brukar vara barnens favorit. 

Lite mer mättande är matmuffins, som Maria brukar göra på grahams-, råg- eller fullkornsmjöl. 

– De är goda att fylla med zucchini, tomat och ost. Eller fröer, nötter och banan, om du vill ha något energihöjande. Jag brukar göra dem i förväg, ha i frysen och packa ner i ryggsäcken frysta. På så sätt kyler de annan mat jag tar med, och har tinat lagom till lunch. 

Gör soppa dagen innan

Därtill serverar Maria gärna den kylda spanska grönsakssoppan gazpacho. 

– Gör soppan dagen innan, så att den hinner stå till sig och bli ännu mer smakrik. Häll upp soppan på en termos, så håller den sig sval hela dagen. Ta med krutonger i en liten påse, och toppa med dem på plats. 

  • Och vad tar du med dig om du har möjlighet till kylning? 

– Då blir det kycklingspett och grönsaksspett. Nu finns det bra lösningar för hur man kan hålla maten kall. Det finns små kylväskor, som går att stoppa i ryggsäcken och matlådor med kylklampar i locket. Du kan även frysa en vattenflaska och ta med som kylklamp, så slipper du bära på extra saker. 

Även melon skär Maria ofta i bitar och sätter på spett med jordgubbar och mozzarella eller fetaost, ”det känns festligt.” 

– Eller så gör du en melonad, vilket är riktigt uppfriskande. Mixa melon och lemonad, och ta med i en flaska. Även fruktsallad brukar vara bingo att ta med sig. 

  • Nu när vi ändå är inne på godsakerna. Vad serveras till kaffet, som en söt avslutning? 

– Muffins med lite bär och vit choklad känns somrigt. Plättar med sylt är praktiskt och populärt liksom pannkakswraps. Vill du ha en energikick kan du ta med dig proteinbars, men undvik varianter med choklad, då den lätt smälter och blir geggig. Och finns det möjlighet att grilla så är nektariner och marshmallows på spett en riktig favorit, säger Maria Dahlquist.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera – handla här

Cervera

Sallad på burk – perfekt picknickmat.

Annan mumsig picknickmat

  • Här är smart och smarrig mat att ta med sig på utflykt. Vissa alternativ är lätta att ta med på en vandring, andra kräver kylning. 
  • Grekisk sallad på gurka, tomat, rödlök, kalamataoliver, oregano, vinäger och olivolja. 
  • Grönsallad med avokado, jordgubbar och lite mynta, en oslagbar sommarkombo. 
  • Melonsallad på blandade meloner som honungsmelon, vattenmelon och cantaloup. Blanda med babyspenat och koriander eller basilika. Gott till färdiggrillad kyckling. 
  • Pitabröd med avokado, ägg och kyckling. Pitabröd är praktiska och lätta att fylla med goda grejer och äta som en lätt lunch. 
  • Sommarsallad med babyspenat, rucola, mango, mozzarella, citron och olivolja. Strö över pinjenötter. 
  • Avokadomacka med mozzarella.
  • Pannkakor och sylt  – en familjefavorit. 
  • Skagenröra i korvbröd – lättare lyxmat får du leta efter. 
  • Wraps med hummus och halloumi. Supergott!
  • Pastasallad med pesto, oliver, basilika och parmesan. 
  • Grekisk yoghurt med lite honung, ta med bär och valnötter och toppa med.
Melonade – lemonad med vattenmelon.

Annat bra att ha på picknick

  • Våtservetter – en picknickräddare. 
  • Musik och kanske liten högtalare. 
  • Filt eller sittunderlag. 
  • Myggspray.
  • Kortspel eller andra humörhöjande spel. 
  • Extra påse, att samla skräpet i.
Publisert:

LÄS VIDARE

Melonade – lemonad med melon

ÄMNEN I ARTIKELN

Picknickmat