Ägg de luxe - små och gott på ägghalvorna

Foto: Gustav Gräll
Lyxig och enkel topping på ägghalvorna.
MAT & DRYCK

Här är sex läckra recept på mycket god topping på ägghalvorna.
Några gastronomiska tryck på kaviartuben räcker ju långt. Men eftersom det är påsk gullar vi lite extra med just äggen.

Alla recepten är för 8 ägghalvor.

Ägg och ansjovis

6 stora ansjovisfiléer, eller 12 små

1/4 syrligt äpple

1/4 rödlök

1 msk hackad färsk timjan

4 msk gräddfil

Gör så här:

  • Hacka ansjovisen. Skölj äpplet och tärna smått. Skala och hacka rödlöken. Hacka timjanen.

  • Vänd ihop hacket med gräddfilen och fördela på ägghalvorna.

Ägg provencale

4 sardellfiléer

1 dl urkärnade gröna oliver, (och/eller svarta oliver)

3 msk grovt hackad persilja

½ vitlöksklyfta

2 msk olivolja

8 kvistar färsk timjan

Salt

Peppar

Gör så här:

  • Hacka sardellerna, oliverna och persiljan grovt. Skala vitlöksklyftan och hacka grovt.

  • Rör ihop allt hack med olivoljan i en liten skål. Smaka av med salt och peppar.

  • Toppa ägghalvorna med röran och timjanskvista

Äggägg

1 stor skiva färskrökt lax

2 msk hackad dill

2 msk hackad gräslök

1 msk fint hackad rödlök

50 g löj- eller sikrom

Peppar

Gör så här:

  • Tärna laxen fint.

  • Hacka dillen och gräslöken fint. Skala rödlöken och hacka fint

  • Vänd ihop laxen, dillen, gräslöken och rommen. Fördela på ägghalvorna.

  • Peppra lätt och dräll över lite rödlök.

Ägghalva classique

100 g räkor med skal

1 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Majonnäsen:

1 ½ dl neutral olja

1 äggula

1 tsk osötad senap

1 krm cayenne

1 tsk pressad citron

Salt

Peppar

Gör så här:

  • Börja med majonnä­sen: Ta fram oljan ur kylen så att den inte är iskall. Rör ihop äggulan med senapen, cayennen, citronen, salt och lite peppar i en bunke.

  • Vispa ihop medan du häller i oljan – först droppvis och sedan i en stridare stråle. Smaka av med salt och kanske mer pressad citron. (Det här blir mycket majo men det är svårt att göra en mindre mängd. Du klarar dig förmodligen med hälften.)

  • Skala räkorna. Hacka dem mycket grovt. Spara 8 räkor till garnering.

  • Hacka dillen och gräslöken.

  • Rör ihop allt hacket med drygt 1 dl majo. Fördela på ägghalvorna. Garnera med hel räka.

Pyttiga ägg

Det här blir en dockskåpspytt. Gör fem gånger så mycket så har du också en lunchlåda till väldigt lite besvär.

1 prinskorv, eller motsvarande mängd god men inte stark korv

1 medelstor potatis

2 msk hackad lök

2 msk smör

2 skivor rökt renstek

1 inlagd rödbeta

1 msk hackad persilja

Salt

Peppar

Gör så här:

  • Tärna korven. Skala och tärna potatisen och löken.

  • Stek potatistärningarna i smöret. Låt korven och löken vara med de sista minuterna. Salta och peppra.

  • Strimla rensteken fint och vänd ner i pytten. Tärna rödbetan och hacka persiljan.

  • Fördela det stekta på ägghalvorna. Toppa med rödbeta och persilja.

BLT-topping

4 körsbärstomater

0,5 msk olivolja

2 skivor bacon

8 fina små salladsblad (och/eller salladsskott)

½ skiva dygnsgammalt lantbröd, eller formbröd

1 msk olivolja

Salt

Peppar

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Dela tomaterna och lägg ut på papprad plåt. Salta, peppra och droppa över olivoljan.

Lägg ut baconskivorna på samma plåt

Baka 20 minuter i ugnen eller tills baconet är knaprigt. Ta ut och låt baconet rinna av på hushållspapper. Baka tomaterna ytterligare 10 minuter.

Skölj salladen och låt rinna av. Plocka 8 fina små blad eller riv några större i bitar.

Riv brödet i stora smulor. Knaperstekt det i olivoljan.

Toppa ägghalvorna med salladsblad, tomat, smulat bacon

Här är svenskarnas favoriter på påskbordet 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM