Carnitas

MAT & DRYCK

Carnitas är en gryta gjord på fläsk som är lite av Mexicos nationalrätt.

Saftigt, mört och supergott.

Den här versionen är snabb och kräver bara 35 minuters tillagning.

Foto: Elvira Pihl
Nachos med carnitas

Ur Nikola Adamovic och Niklas Bolles bok ”El Taco Book”.

Carnitas

4–6 portioner

Ingredienser:

  • 1 kg fläskkött, t.ex. picnicbog, bringa eller framlägg. Tärnat i cirka 1–2 cm stora kuber.

  • 2 hackade vitlöksklyftor

  • 1 msk chiliflakes

  • 1 1/2 tsk salt

  • 1 tsk chipotlepulver

  • 1/2 tsk kanel

  • 3 tsk vegetabilisk olja

Tillbehör:

  • Tortillabröd

  • Hackad silverlök

  • Koriander

  • Picklad rödlök

  • Picklad chili

  • Salsa

Gör så här:

  • Blanda köttet med alla kryddor ordentligt i en skål och låt dra i rumstemperatur i minst en timme. Alternativt i kylen över natten, i så fall bör du ta ut köttet i god tid så det hinner rumstempereras innan det ska tillagas.

  • Värm oljan i en gjutjärnspanna på medelhög värme. Lägg i köttet och låt det stekas ordentligt utan att röra för mycket.

  • Köttet ska få en fin knaprig yta och är klart efter cirka 25 minuter.

  • Servera genast.

ARTIKELN HANDLAR OM