Saftig morotskaka - gott och nyttigt

Foto: THINKSTOCK
Morotskakan har blivit en klassiker.
MAT & DRYCK

Den klassiska morotskakan är saftig, god - och nyttig.
Toppa med en fluffig frosting med färskost, smör florsocker.

Carrot cake - morotskaka

18–20 bitar

35 gr riven kokos (1 dl)

270 gr vetemjöl (4 ½ dl)

5 gr bikarbonat (1 tsk)

7 gr bakpulver (1 ½ tsk)

3 gr salt (½ tsk)

4 gr malen kanel (2 tsk)

220 gr ägg (4 st)

300 gr strösocker (3 ¼ dl)

260 gr vegetabilisk olja (3 dl)

340 gr fint rivna morötter (cirka 6 morötter)

Frosting:

50 gr rumsvarmt osaltat smör

300 gr färskost (cream cheese)

330 gr florsocker (5 ½ dl)

6 gr vaniljsocker (2 tsk)

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader, varmluftsfunktion. Smöra en form, 30 gånger 22 centimeter. Mjöla kanterna lätt och täck bottnen med bakplåtspapper.

2. Blanda kokos, mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och kanel i en bunke. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i en annan bunke. Blanda ner oljan och de torra ingredienserna i omgångar i äggsmeten. Rör till sist ner morötterna.

3. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt svalna helt.

4. Frosting: Vispa smör och färskost fluffigt i en bunke. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa samman till en fast och fin frosting. Bred frostingen över kakan.

ARTIKELN HANDLAR OM