Pluras Janssons frestelse

Foto: Björn Lindahl
Pluras Janssons frestelse
MAT & DRYCK

Pluras Janssons frestelse innehåller inga hemligheter.
Bara mycket smör och grädde - då blir den extra god.
Världens godaste Jansson, enligt Plura själv.

”Mängden potatis, lök, ansjovis beror på hur stor form man använder. Jag skalar och skär så mycket potatis och lök jag uppskattar kommer att gå åt. Typ 6 potatisar och två gula lökar. Räcker det inte gör jag mer.”

Pluras Janssons frestelse

Ingredienser:

  • 1 burk hela ansjovisar (eller färdigrensad)

  • Skalad potatis

  • Gul lök, skalad och skivad

  • 5 dl grädde

  • Smör

  • Ströbröd

Gör så här:

  1. Rensa ansjovisen så att du får två filéer av varje fisk.

  2. Skiva potatisen och skär i stavar.

  3. Varva potatis, lök och ansjovisfiléer i en smörjd ugnsfast form. Potatis underst och överst.

  4. Slå över 2,5 dl grädde och ansjovisspad.

  5. Strö över ströbröd och klicka över rikligt med smör.

  6. Grädda i ugnen ca 200° i en timme, späd med mer grädde om det verkar bli torrt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julmat

Jul