Pumpasoppa med apelsin

Foto: Johnér
Pumpasoppa med pecanötter och yoghurt
MAT & DRYCK

Gör en härlig pumpasoppa till höstmiddag.
Servera med apelsinyoghurt och hackade pecannötter.
Pumpasoppa är ett perfekt sätt att ta tillvara på halloweenpumpan.

Pumpasoppa med apelsin

Ingredienser:

  • 1 kg pumpa (t ex butternut, muscat eller halloween)

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 3 cm färsk ingefära

  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)

  • 1 msk rapsolja

  • 1/2 tsk malen kardemumma

  • 1 dl torrt vitt vin

  • 8 dl vatten

  • saften från en apelsin

  • 1/2 kruka färsk koriander

  • 1/2 tsk strösocker

  • salt och peppar

Apelsinyoghurt:

  • 2 dl turkisk yoghurt

  • skalet från en apelsin

  • salt och svartpeppar

  • 1 tsk olivolja

Gör så här:

  1. Skala, kärna ur och skär pumpan i grova bitar. Skala, dela och hacka lök, vitlök och ingefära. Dela, kärna ur och hacka chilin.

  2. Riv skalet från apelsinen (se upp för det vita), och ställ åt sidan.

  3. Fräs lök, vitlök, ingefära, chili och kardemumma i oljan i en stor kastrull ca 2 minuter.

  4. Häll på vin, apelsinjuice och vatten. Koka upp och låt puttra under lock tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter.

  5. Ta kastrullen från värmen. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i matberedare. Krydda med socker, salt och peppar.

  6. Apelsinyoghurt: Blanda samtliga ingredienser i en skål.

  7. Servera pumpasoppan med apelsinyoghurten, hackad koriander, pecan-nötter och ett gott bröd.

ARTIKELN HANDLAR OM