Sötpotatisbröd till den vegetariska burgaren

Foto: MARTIN NORDIN
Sötpotatis i brödet.
MAT & DRYCK

Bästa brödet till burgaren bakar du själv.
Här är ett recept på hamburgerbröd med sötpotatis och sesamfrön.

Sötpotatisbröd

10–12 bröd

50 g smör

2 ½ dl mjölk (3 %)

15–20 g jäst

1 ägg 2 msk strösocker

1 tsk salt 200 g kokt eller saltrostad sötpotatis

650 g vetemjöl

Ägg + 1 msk vatten till pensling

Sesamfrön

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret på låg värme och häll sedan i mjölken. Värm tills det är fingervarmt. Häll lite av vätskan i bunken med jäst och rör ut så att jästen löses upp. Häll i resten av vätskan och vispa ner socker, salt och ägg.

2. Mosa sötpotatisen med en gaffel och rör sedan ner den i bunken.

3. Blanda i mjölet, lite i taget. Knåda degen i cirka 10 minuter tills degen är smidig och släpper från kanterna.

4. Lägg en kökshandduk över bunken och jäs degen i 1 ½–2 timmar, eller tills degen har dubblat sin storlek.

5. Dela degen i 10–12 bitar och forma till runda bollar genom att vika in kanterna mot mitten och trycka till degen. Lägg över bullarna på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem lätt med handflatan. Lägg på kökshandduken och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.

6. Värm ugnen till 200 grader.

7. Vispa upp ett ägg och tillsätter en matsked vatten. Pensla bullarnas ovansida med äggvispet och häll på lite sesamfrön.

8. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 180 grader. Grädda bröden i 10–15 minuter, lite beroende på storlek. Ta ut ett bröd efter 10 minuter och knacka på undersidan, låter det ihåligt är det färdigt. Låt svalna på ett galler.

Recept från Gröna burgare av Martin Nordin (Bonnier Fakta).

ARTIKELN HANDLAR OM