Hela Sverige bakar tunnbröd

Foto: TV4
Deltagaren Fredrik Britz med jurymedlemmarna Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg
MAT & DRYCK

Tunnbröd stod på schemat i senaste avsnittet av populära tv-programmet Hela Sverige bakar.
De tunna bröden finns i alla möjliga former - från mexikanska majstortillas till klassiska norrländska tunnbröd.
Baka dina egna tunnbröd och servera med en härlig röra.

I veckans avsnitt av populära tv-programmet Hela Sverige bakar fick deltagarna i utmaning att baka bröd. Men det var inte limpor eller frallor som stod på schemat utan valfria tunnbröd.

Tunnbröd populärt överallt

Tunnbröd finns i alla möjliga olika former. Hårt, mjukt, stekt och bakat.

– Tunnbröd är en brödsort som finns över hela världen, men med lite olika variationer, berättar Johan Sörberg i programmet.

Etiopisk injera, indiska papadams och mexikanska tortillas är exempel på tunnbröd i olika former. Tortillas görs vanligen av majs och steks för att få en härlig yta och för att majsen ska tilltagas ordentligt.

Injera är Eritreas och Etiopiens nationalrätt och äts tillsammans med kött och grönsaksgrytor. Det pannkaksliknande brödet är smakar lite syrligt och bakas vanligen med surdeg och teffmjöl.

En norrländsk tradition

I Sverige bakas tunnbröd över hela landet och är oftast smaksatt med med kummin och fänkål.

I Norrland gjorde man traditionellt tunnbröd på kornmjöl. Det var ett sätt att ta tillvara på spannmålet, eftersom kornmjöl inte passar lika bra vid bakning av andra bröd. Norrländskt tunnbröd, både hårt och mjukt, är en mycket viktigt ingrediens till traditionella surströmmingsklämmor.

Ett annat svenskt tunnbröd som bakades i programmet var tutull. Brödet har lite olika namn beroende på var man kommer ifrån och har sitt ursprung i Siljansbygden i Dalarna. Tutull bakas med potatis och äts som smörgås eller korvbröd.

Recept

Nybakt tunnbröd med smör eller en god röra är svårslaget. Här är vårt bästa recept på klassiska tunnbröd.