Glutenfria mandelkakor med saffran

Foto: Björn Lindahl
Glutenfria mandelkakor
MAT & DRYCK

Glutenfria mandelkakor som är lika enkla att göra som goda att äta. Om man vill lyxa till det lite extra kan man tillsätta lite grovkrossad mjölkchoklad i smeten.

Glutenfria mandelkakor med saffran

Cirka 14 stycken

300 g mandelmassa

2 äggvitor

½ dl strösocker

1 paket saffran (½ g)

1+1 dl flagad sötmandel

Gör så här:

  1. Bryt ner mandelmassan i en matberedare med knivtillsats. Tillsätt äggvitorna, sockret och saffran. Kör några sekunder så att allt blandas till en hård men jämn smet. Rör i 1 dl flagad sötmandel för hand (kör alltså inte vidare med matberedaren, då pulveriseras bara mandelflagorna).

  2. Klicka ut smeten i höga toppar på en plåt med bakplåtspapper. Smeten räcker till cirka 14 kakor eller fler beroende på hur stora kakor du vill ha. Strö lite flagad mandel över kakorna.

  3. Ställ in plåten i ugnen, 200 grader, och grädda i cirka 7–8 minuter. Håll koll så att kakorna inte bränns, de ska bli gyllene bruna på ytan. Ta ut plåten och låt kakorna svalna på galler.

God jul med glutenfritt 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM