Koriander och ingefärsgravad torskrygg

Foto: Lennart Weibull
Påskbufféns överraskande tilltugg : Gravad torsk med fin sälta.
MAT & DRYCK

Gravad torsk ger en härlig sälta och ett fastare kött. Ett raffinerat och överraskande tilltugg på påskbordet som med lite framförhållning är enkelt att laga.

Torsken gravas med socker, salt och med en fräsch ton av asiatiska kryddor och färska örter – konsistensen blir mjäll och smaken underbar. Lägg tunna skivor av torsken på knäcke och toppa med lite vispad crème fraîche smaksatt med rivet limeskal!

Koriander och ingefärsgravad torskrygg

4–6 portioner

1 1⁄2 kg torskrygg med skinn

2 msk rapsolja

Kryddblandning:

1 tumstor bit färsk ingefära

2 lime, rivet skal och saft från

1 dl strösocker

2 msk hela sechuanpepparkorn

1 msk korianderfrön

1 knippe mynta, 30 g

1 knippe koriander, 30 g

1⁄2 dl havssalt

Gör så här:

  1. Börja med kryddblandningen: Skala och finhacka ingefäran. Stöt sedan alla kryddor och örter utom ingefära och havssalt i en mortel eller pulsa snabbt i matberedare. Rör ner ingefära, limesaft, limeskal och havssalt och blanda. Gnid in fisken med olja och jobba sedan in kryddblandningen.

  2. Lägg fisken med skinnet uppåt i en plastpåse (bäst resultat får du i en ziplockpåse). Förslut, lägg på ett fat och låt stå i kylen i 1 och ett halvt dygn för att få bäst smak och konsistens. Vänd gärna påsen 3–4 gånger under tiden.

  3. Ta ut och häll av spadet. Skär torsken i tunna skivor.

Recept ur ”Tinas kök” av Tina Nordström, Bonnier Fakta.

Recept på Torskrygg i ugn hittar du här!

Här är svenskarnas favoriter på påskbordet 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM