Fisksoppa med saffran

Foto: Emil Wesolowski
Fisksoppa med räkor
MAT & DRYCK

En smarrig fisksoppa som är hur enkel som helst att göra.
Lyxig och god middag på 20 min.
Servera med hemgjord aioli och krutonger.

Fisksoppa med saffran

4 portioner

Ingredienser:

  • 300 gram blandad fisk (t.ex. lax, kolja, torsk)

  • 1 gul lök

  • 1 fänkål

  • 2 stjälkar blekselleri

  • 1 stor morot

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 paket saffran

  • 2 tsk timjan

  • olivolja

  • 4 dl vitt vin

  • 1 burk hela tomater

  • några stänk Tabasco

  • 1 tsk sherryvinäger

  • fiskfond

  • handskalade räkor

  • parmesanost

  • krutonger

  • färsk timjan till dekoration

Gör så här:

  1. Tärna alla grönsaker och stek i olivolja mjukt utan att det tar färg.

  2. Tillsätt saffran, salt och peppar och stek i cirka två minuter.

  3. Häll på vitt vin och låt koka upp.

  4. Skär fisken i bitar och lägg i grytan.

  5. Tillsätt två matskedar fiskfond (helst hemgjord) och en burk hela tomater. (Hela tomater har oftast bättre kvalitet än krossade.)

  6. Koka upp och låt sjuda i 5–10 minuter.

  7. Mixa allt slätt med en mixerstav. Smaka upp med salt och peppar, tabasco, och vinäger.

  8. Servera soppan med handskalade räkor, krutonger, hyvlad parmesanost och lite färsk timjan.

Tips!

Skär baguette i tunna skivor och rosta i ugnen på 200 grader tills de blivit hårda så har du hemgjorda krutonger.