Recept på saftig sockerkaka

Foto: Anna Kern
Sockerkaka
MAT & DRYCK

Sockerkaka är både fantastiskt gott och väldigt lätt att göra.

Passar perfekt till eftermiddagsfikat.

Här är vårt bästa recept.

Sockerkaka

1 kaka

Ingredienser:

  • 2 ägg

  • 2 dl strösocker

  • 75 g smör

  • 1 dl mjölk

  • 3 dl vetemjöl

  • rivet skal av en citron eller apelsin

  • 1 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljsocker

  • 1½ tsk bakpulver

  • smör och ströbröd att bröa formen med

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 ½ liter.

  2. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt svalna.

  3. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.

  4. Blanda ner vaniljsocker och mjöl blandat med bakpulver och till sist mjölkblandningen.

  5. Rör snabbt ihop till en jämn smet och häll i formen.

  6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min.

  7. Stjälp upp kakan när den svalnat något och låt kallna på galler.

Tips!

Här är några förslag på hur du kan piffa till sockerkakan lite.

  • Tillsätt en tesked malen kardemumma som smaksättning.

  • Rör ihop 2 dl florsocker med 2 matskedar citronsaft eller vatten och gör en glasyr och dekorera kakan med.

  • Servera kakan som dessert med färska bär och lättvispad vaniljgrädde.

  • Byt ut ströbrödet när du bröar formen mot kokos eller vallmofrön för en trevlig twist.