Drömgratäng på rimmad skinka

Foto: Pelle Lundberg
Gratäng med rimmad skinka.
MAT & DRYCK

Det är lite 70-talsretro över denna gratäng med rimmad skinka. Den är en trevlig och välsmakande lunch eller middag och passar såväl till vardags som till lite festligare tillfällen.

Drömgratäng på rimmad skinka

4 portioner

400 g julskinka, annan rimmad skinka eller kassler

½ dl sherry eller vitt vin.

Vitpeppar, malen

2 dl vispgrädde

2 msk chilisås

Till servering:

Ris

Ärter

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.

  2. Skär skinkan i tjocka skivor, cirka 2 ½ centimeter.

  3. Lägg skinkan i en smord ugnssäker form. Häll över sherryn. Låt dra 30 minuter och krydda sedan med peppar. Förbered under tiden det du tänkt servera till.

  4. Vispa grädden och smaksätt den med chilisås. Bred grädden över kasslern och ställ in formen i nedre delen av ugnen. Tillaga cirka 15 minuter. Servera genast med tillbehör, till exempel ris och ärter.

Recept: Svenskt kött

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Julmat

Jul