Klassisk waldorfsallad med hemgjord majonnäs

Foto: Thinkstock
Waldorfsallad med kyckling.
MAT & DRYCK

Waldorfsallad är både klassisk och tidlös. Passar förstås bäst tillsammans med hemgjord majonnäs.

Det finns en drös recept på denna klassisk walldorfssallad, en del med kyckling, andra med minimarshmallows… Den här varianten borde ligga nära 1890-tals-originalet från New York-hotellet Waldorf-Astoria. Nötterna var inte med på den tiden men alla nya påhitt är ju inte av ondo.

Waldorfsallad

6–8 personer, som del av ett julbord

20 valnötskärnor

5 pinnar blekselleri

3 syrliga äpplen

2 endiver (kan hoppas över)

2 dl majonnäs (se receptet här nedan)

1/2 citron

  1. Värm ugnen till 225 grader. Rosta valnötterna några minuter så att de får lite, lite färg. Vakta noga så att de inte får för mycket färg, Svart färg.

  2. Ansa och skölj bleksellerin. Skiva den ganska tunt, typ 0,5 cm. Skölj äpplena, skär bort kärnhusen och skiva fruktköttet. Ansa endiverna och plocka ner i blad.

  3. Vänd ihop majon med bleksellerin och äppelbitarna i en bunke. Smaka av. Salladen brukar bli rätt söt – behövs inte mer syrlighet? Fixa det i så fall med lite pressad citron.

  4. Bottna ett stort fat snyggt med endivebladen. Skeda upp salladen och strö över valnötterna.

Hemgjord majonnäs

1 äggula

0,5 msk osötad senap

1/2 citron

2 dl neutral

olja

Salt

Svartpeppar

Gör så här:

Rör ihop äggulan med senapen och 1 tsk saft från citronen. Salta och peppra lätt. Vispa i oljan, först droppvis, sedan i stridare strömmar. Smaka av. Behövs mer salt eller pressad citron?

Tips! Det är plättlätt att vispa ihop en majonnäs – och din hemgjorda blir betydligt godare än någon du kan köpa på burk eller tub. Skär den sig inte då? Nej, väldigt sällan.

Tänk bara på att:

Låt både äggulan och oljan få rumstemperatur.

Börja med att vispa i oljan droppvis, verkligen droppvis. Men efter 4–5 miniskvättar kan du öka dosen rätt raskt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept