Recept på goda hemgjorda kanelbullar

Foto: Jenny Gaulitz
Hemgjorda kanelbullar
MAT & DRYCK

Baka dina egna kanelbullar - det är både gott och mysigt.
Snåla inte med smöret i fyllningen, det är det som gör kanelbullarna extra goda.
Här är ett klassiskt recept på saftiga och goda kanelbullar.

Kanelbullar

20 stycken

Ingredienser:

Deg

  • 1/2 paket jäst (à 50 g)

  • 50 g smör

  • 3 dl mjölk

  • 1/2 dl socker

  • 1 krm salt

  • 8 dl vetemjöl

Fyllning

  • 150 g smör

  • 3 tsk malen kanel

  • 1 dl socker

Pensling

  • ägg

  • pärlsocker

Gör så här:

  1. Deg: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt i cirka 30 sek. Tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

  2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

  3. Fyllning: Rör smöret smidigt med socker och kanel till fyllningen. Smaka gärna av och känn efter om du tycker att det behövs mer kanel.

  4. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resten av mjölet. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30x40 cm (för 20 st). Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.

  5. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min.

  6. Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min, tills de fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.

ARTIKELN HANDLAR OM