Glutenfri mandeltårta

Foto: Björn Lindahl
Servera den glutanfria mandeltårtan med en klick grädde.
MAT & DRYCK

Mandeltårtan är ett strålande exempel på att man kan utesluta vanligt vetemjöl – och det blir väldigt mycket godare.

Glutenfri mandeltårta

Till en tårta, cirka 10–12 bitar.

12 g smör

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 citron, skal och saft

4 ägg, rumstempererade

3 dl mandelmjöl

250 g ricottaost

Cirka 1 dl flagad mandel

Florsocker att pudra över kakan

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Rör samman smör, socker, vaniljsocker och rivet skal från citronen.

  3. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner äggulorna i smeten, ett i taget, och blanda väl.

  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten.

  5. Fodra en springform (med löstagbar kant) med ett smörat bakplåtspapper. Häll i smeten. Strö över flagad mandel och grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Pudra eventuellt över lite florsocker när kakan har svalnat och servera med en klick vispad grädde.

Recept av Janet Gustavsson.

God jul med glutenfritt 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM