Hemgjorda kroppkakor

MAT & DRYCK

Riktig husmanskost - kroppkakor.
Perfekt att göra på helgen när du har lite mer tid på dig.
Servera gärna med skirat smör och rårörda lingon - eller med en skvätt ovispad grädde.


Kroppkakor

Ingredienser:

  • 700g mjölig potatis

  • 1,5 dl potatismjöl

  • 3 äggulor

  • 50g smör

  • 1 tsk salt

  • 400g rimmat sidfläsk

  • 1 gul lök

  • 2 tsk kryddpeppar

  • Skirat smör och rårörda lingon till servering

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen. Riv ned potatisen i en bunke och låt svalna något. Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt. Blanda till en smidig deg.

  2. Skär fläsket till fyllningen i halvcentimeterstora bitar. Skala och skär löken i lika stora bitar.

  3. Stek fläsk och lök gyllenbrunt. Blanda i kryddpeppar.

  4. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.

  5. Rulla ut potatisdegen till en limpa och skär ca 2 cm tjocka skivor. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik ihop till bollar runt fyllningen och platta till något.

  6. Knaperstek fläsket till serveringen, lägg lite smör i pannan till en början så att det inte bränner vid.

  7. Låt rinna av på hushållspapper. Håll varmt.

  8. Koka kroppkakorna i omgångar, 5–6 minuter eller tills de flyter upp till ytan.

  9. Servera med fläsk, lingon och brynt smör.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept