Hemgjorda kroppkakor
Riktig husmanskost - kroppkakor.
Perfekt att göra på helgen när du har lite mer tid på dig.
Servera gärna med skirat smör och rårörda lingon - eller med en skvätt ovispad grädde.
Kroppkakor
Ingredienser:
700g mjölig potatis
1,5 dl potatismjöl
3 äggulor
50g smör
1 tsk salt
400g rimmat sidfläsk
1 gul lök
2 tsk kryddpeppar
Skirat smör och rårörda lingon till servering
Gör så här:
Skala och koka potatisen. Riv ned potatisen i en bunke och låt svalna något. Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt. Blanda till en smidig deg.
Skär fläsket till fyllningen i halvcentimeterstora bitar. Skala och skär löken i lika stora bitar.
Stek fläsk och lök gyllenbrunt. Blanda i kryddpeppar.
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.
Rulla ut potatisdegen till en limpa och skär ca 2 cm tjocka skivor. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik ihop till bollar runt fyllningen och platta till något.
Knaperstek fläsket till serveringen, lägg lite smör i pannan till en början så att det inte bränner vid.
Låt rinna av på hushållspapper. Håll varmt.
Koka kroppkakorna i omgångar, 5–6 minuter eller tills de flyter upp till ytan.
Servera med fläsk, lingon och brynt smör.