Helstekt kalkon med irländsk fyllning

Foto: Thinkstock
Fira Thanksgiving med helstekt kalkon.
MAT & DRYCK

Kalkonfest! Den 23 november är det dags för Thanksgiving och då bjuds det på helstekt kalkon i många amerikanska hem. Här är recept på hur du lyckas med koll på värme och minuter i ugnen.

Helstekt kalkon med irländsk fyllning

1 kalkon, helst färsk, annars tinad, cirka 5 kg

1 citron

1/2 dl smält smör

Salt

Peppar

Kinesisk soja

Fyllning:

2 dl finsmulat vitt bröd

2 dl calvados

1 msk salt

1 tsk peppar

2 gula lökar, finhackade

3 äpplen, finhackade

2 dl färska örter, till exempel salvia, oregano, timjan och persilja, hackade

Till ugnsformen:

2 dl vatten

2 gula lökar, i bitar

2 morötter, i bitar

5 torkade enbär

Gör så här:

  1. Dela citronen och stoppa ena halvan i ”halsgropen”. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och stoppa den inuti kalkonen. Bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med den andra citronhalvan. Lägg kalkonen i en ugnsfast form.

  2. Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om. Salta och peppra.

  3. Stek i ugnen, 225 grader, i 30 minuter med bröstsidan uppåt. Ta ut och sänk temperaturen till 175 grader. Häll på vatten och lägg i lök, morätter och enbär i formen. Vänd på kalkonen (nu med ryggsidan uppåt). Sätt in i ugnen. Beräkna 30 minuters stektid per kilo kalkon, innertemperaturen på bröstköttet bör vara 65 grader och 75 grader på lårköttet. Vänd kalkonen sista halvtimmen (med bröstsidan uppåt) för att få fin färg.

  4. Låt kalkonen vila under folie en stund innan du skär upp den. Servera fyllningen som tillbehör.

Källa: Ingelsta kalkon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept