Morotssallad med apelsindressing och pistaschnötter

Foto: Felipe Morales
Sallad med rostade morötter
MAT & DRYCK

Den här vegetariska salladen är fantastisk god med smak av apelsin.

Dessutom är den färgglad och fin.

Perfekt att bjuda på när du ska ha gäster.

Morotssallad med apelsindressing och pistaschnötter

4 personer

Ingredienser:

  • 4 stora morötter

  • 4 portioner pärlcouscous

  • Två nävar blandade blad

  • 1 dl grovt hackade pistaschnötter

  • 1 dl svarta oliver t.ex. kalamata

  • 200 gram chèvre

  • 1 tsk gurkmeja

  • 2 tsk torkad rosmarin

  • smör

  • salt och svartpeppar

Dressing:

  • 1 dl rapsolja

  • skal och saft från 1 apelsin

  • 1 riven vitlöksklyfta

  • 1 msk citronsaft

  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 185 grader på varmluft.

  2. Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt en tesked gurkmeja i vattnet för att få extra fin färg. Spola av i kallt vatten när couscousen är färdigkokt för att avstanna kokningen.

  3. Lägg morötterna i en ugnsfast form med salt, peppar, rosmarin och några klickar smör. Rosta tills de är gyllene och helt mjuka. Släpp ut ånga cirka tre gånger under tillagningen.

  4. Lägg oliverna i en ugnsfast form och ställ in i ugnen och rosta tills de skrumpnar.

  5. Tvätta apelsinen noga och riv skalet. Blanda apelsinskal och saft med rapsolja, citronsaft och riven vitlök till en dressing. Smaka av med salt och peppar.

  6. Skär morötterna i bitar.

  7. Lägg couscousen på ett fat och tillsätt morötter, oliver och salladsblad.

  8. Smula över osten och toppa med pistasch-nötterna.

  9. Häll över dressingen och servera.

ARTIKELN HANDLAR OM