Marängsviss med plommonkompott

Foto: Emil Wesolowski
Marängsviss med plommonkompott
MAT & DRYCK

Ta tillvara på höstens frukter och bär och gör en härlig kompott.
Den här efterrätten med grädde, god vaniljglass och hemmagjord plommonkompott är världens enklaste och godaste att slänga ihop.
Kompotten passar även superbra att äta till yoghurt eller gröt.

Marängsviss med plommonkompott

4 portioner

Ingredienser:

  • 4 dl vispad grädde

  • 4 dl vaniljglass

  • 2 dl plommonkompott

  • 8 st maränger

  • 8 st mandelbiscotti eller mandelbiskvier

Gör så här:

  1. Dela marängerna i munsbitar och hacka biscotti-skorporna i mindre bitar.

  2. Lägg upp grädde, vaniljglass och plommonkompott på ett stort fat.

  3. Strö över skorpor och maränger över resten och servera genast.

Plommonkompott

Ingredienser:

  • 600 gram plommon

  • 2 dl socker

  • 2 tsk citronsaft

  • 1 vaniljstång

  • 1 kanelstång

Gör så här:

  • Halvera plommonen och ta bort kärnan. Dela i klyftor och lägg i en kastrull.

  • Dela på vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstången och frön i kastrullen med plommonen.

  • Häll på sockret, kanelstång och citronsaft.

  • Låt sjuda på medelhög värme tills plommonen blivit mjuka och kompotten är lagom rinnig i konsistensen.

  • Smaka av och tillsätt med socker eller citron efter smak.