Superlätt ugnslax med hummersås

Foto: Carolina Byrmo
Lättlagad lax med hummer.
MAT & DRYCK

Ugnslax med hummersås är ett fenomenalt sätt att laga till Lax. Den är inte bara god, den är också superlätt att laga till.

Ugnslax med hummersås

Gör så här:

1. Putsa laxbiten och ta bort eventuella ben. Lägg laxen med skinnet ned­ åt i en ugnsfast form, helst en form som bara lämnar några centimeter åt sidorna om laxen (använder du en väldigt stor form behövs mer vin).

2. Mortla sönder rosépepparkornen och blanda med salt och citronpeppar. Strö kryddblandningen över laxens köttsida och tryck till lite lätt med handflatan. Häll i vinet i formen, vid sidan om laxen så att inte kryddorna sköljs bort. Vinet bör nå 1/3-del upp på laxbiten.

Tips: Glöm inte att ta tillvara på vinet när rätten är klar – det passar perfekt som smaksättare i hummersåsen.

Ingredienser

4-6 portioner

600 g laxfilé i bit, med skinnet kvar

1 tsk rosépeppar

2 krm salt

1/2 tsk citronpeppar

1 1/2 dl torrt vitt vin

Hummersås

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Vispa i vetemjölet till en smidig redning. Tillsätt hummerfond och vatten. Koka upp och låt småputtra tills hälften av vätskan förångats, det tar cirka 15 minuter.

  2. Tillsätt grädden och låt koka upp på nytt. Smaka gärna av såsen med lite av spadet (det vita vinet) från ”Ugnsbakad lax” och eventuellt en gnutta salt och peppar.

Ingredienser

25 g smör

2 tsk vetemjöl

2 1/2 msk hummerfond

6 dl vatten

2 dl grädde

1/2-1 dl vitt vin (gärna från ”Ugnsbakad lax”)

Salt och peppar

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept